Archief voor de categorie ‘Rechtbank’

Wijkagent betrapt hardleerse pedo weer

OOSTERHOUT – De wijkagent in Oosterhout heeft de hardleerse pedo Henk van R. zaterdag op heterdaad betrapt toen hij opnieuw contact had met kinderen. Justitie wil de 75-jarige Van R. nu voor een half jaar achter de tralies. Op 13 maart moet hij voorkomen bij de rechtbank in Breda. Nu zit hij vast.

Van R. werd in december nog veroordeeld vanwege ontucht met een 14-jarig kind in 2000. Hij kreeg een omgangsverbod met kinderen opgelegd voor 5 jaar. Dat hield hij dus nog geen drie maanden vol.

Het is niet de eerste keer dat de pedofiel een verbod van de rechter in de wind slaat. Toen hij vorig jaar werd opgepakt, mocht hij al wel voorlopig op vrije voeten mits hij niet met kinderen omging. Tegen de rechter vertelde hij in november echter doodleuk dat hij toch Sri Lankaanse kinderen bijles gaf. De rechter reageerde als door een wesp gestoken en schreeuwde welhaast: ,,Maar dat was u verboden!’’

Ook in het vonnis nam de rechtbank toen nog een passage op over het negeren van een rechterlijk verbod en mede daarom legde de rechter ook een extra lange proeftijd van 5 jaar op. Dat maakte blijkbaar geen indruk op Van R. Die Sri Lankaanse kinderen zaten zaterdag bij de man in huis. De man had in december een taakstraf van 180 uur en een halfjaar voorwaardelijk gekregen en justitie wil nu dat de rechter dat halfjaar alsnog oplegt.

OM krijgt opdrachtgever liquidatie niet te pakken

BREDA – Het Openbaar Ministerie heeft wel een idee wie er achter de moordaanslag op de Litouwer Gintas Macionis in Huijberten zit, maar kan hem nog niet oppakken. Vanwege een conflict om drugs zou de West-Brabantse crimineel Miloud B. Macionis dood hebben gewild.

Getuigen hebben dat aan de politie laten weten, maar blijkbaar is er daardoor nog niet genoeg bewijs om hem op te pakken. Macionis zou ook een gps-zender onder de auto van Miloud B. hebben geplaatst. De Kroatische verdachte Goran K. die nog in Duitsland vast zit heeft overigens verteld dat ene Viktor uit Antwerpen de opdrachtgever zou zijn: 50 tot 55 jaar oud, grijs haar, veel geld en rijdt in een Porsche. Die man lijkt echter verder totaal onbekend. K. is de enige verdachte die verklaringen heeft afgelegd.

Goran K. vertelde de politie dat de daders van de moord in totaal 6 kilo amfetamine en 50.000 euro bloedgeld zouden krijgen.

De liquidatie van de Litouwer, op 22 februari vorig jaar, is minutieus voorbereid, zo bleek tijdens een inleidende strafzitting bij de rechtbank in Breda gisteren. Er zijn verschillende verkenningsritten door Huijbergen geweest. Omwonenden hebben op diverse tijdstippen verdachte auto’s gezien en ook uit het onderzoek van de politie blijkt dat de auto’s in de weken voor de moord verschillende keren in de omgeving van de woning van Macionis zijn geweest.

De dag voor de moord kwamen alle huidige verdachten bij elkaar in de woning van Dragan C. in Zierikzee. Daar werd alles nog eens goed doorgesproken. Uiteindelijk zouden Goran K. en Nermin B. naar Huijbergen gaan. Nermin B. zou daar de fatale schoten hebben gelost op de oprit van de woning van Macionis. Na de moord ging meteen een telefoontje naar Zierikzee en nog eens twee minuten later werd ook Dren S. uit Vlissingen gebeld. Die man zou het contact hebben gelegd tussen de opdrachtgever en het moordeskader.

Toen de rest de dag erna al in Antwerpen in een café zat is er veel gebeld met S., blijkt uit telecomgegevens. Volgens het Openbaar Ministerie was die pas later in Antwerpen, omdat die nog de betaling moest regelen. Uiteindelijk voegde ook S. zich bij de andere verdachten en zou de betaling zijn geregeld.

Het onderzoek is nog steeds in volle gang, zo liet officier van justitie Eveline Smale gisteren weten. Ze hoopt nog steeds de opdrachtgever van de moord te kunnen oppakken, of dat nu Miloud B. of die Viktor uit Antwerpen is.

In elk geval blijven de vier verdachten van het regelen en uitvoeren van de moord nog wel vast. Drie zitten vast in Nederland en de vierde zit nog in Duitsland in de cel.

Op 9 april gaat de zaak verder, maar tot strafeisen komt het voorlopig nog lang niet.

Neergeschoten crimineel niet in beveiligde rechtbank

ROTTERDAM – De 46-jarige Tilburger die in september 2012 werd neergeschoten in de Kapelmeesterlaan, was gisteren niet aanwezig in de extra beveiligde rechtbank in Rotterdam. Zijn advocaat Casper Jansen liet weten dat zijn cliënt op 20 minuten van de rechtbank zat en op afroep beschikbaar was.

In de Maasstad speelde zich gisteren een nieuw hoodfstuk af in het proces tegen een groep mensen van voornamelijk Tilburgs-Turkse komaf die samen een criminele organisatie zouden hebben gevormd. Volgens justitie hielden de tien zich bezig met drugshandel, afpersing en liquidaties. Lees meer

‘Crimineel ontkent deal met justitie’

AMSTERDAM – De 45-jarige Tilburgse crimineel Alain S. die tientallen criminelen uit zijn stad verlinkte heeft deze week in de bunker in Amsterdam-Osdorp ontkend dat er sprake was van een officiële deal met justitie. Eerder zei hij altijd dat justitie hem in ruil voor zijn onthullingen juist wel een nieuw leven in het buitenland had toegezegd.

S. zou zijn gestopt met verklaren op het moment dat er geen tekenen waren dat justitie bezig was met het rond maken van de deal. Goed ingelichte bronnen hebben dat laten weten. De verhoren in de zwaar beveiligde rechtbank in de hoofdstad zijn niet openbaar toegankelijk.

De verklaringen van de crimineel zorgden er vanaf 21 augustus 2012 voor dat een groep van zo’n 20 mensen rondom één Tilburgse familie werd opgepakt tijdens een grootscheepse actie tegen wietteelt. De verklikker verlinkte er echter nog veel meer.

Dat laatste is één van de redenen dat het proces in de zwaar beveiligde rechtbank plaatsvindt, de zaal waar ook grote criminelen uit het Amsterdamse liquidatieproces zijn berecht. Alain S. en zijn gezin worden sinds hij zijn onthullende verklaringen aflegde ernstig bedreigd.

De crimineel zou nu wel in een getuigenbeschermingsprogramma van justitie zitten. ,,Hij geniet een mate van bescherming, maar dat is de overheid ook verplicht als er serieuze bedreigingen zijn’’, zegt advocate Marielle van Essen, die niet echt in wil gaan op de bescherming van haar cliënt. Eerder kwam ook al naar buiten dat het Openbaar Ministerie (OM) de man en zijn gezin op diverse vakantieparken in Nederland onderbrengt.

De Tilburger zei van de week in de bunker dat het OM hem daarvoor chanteerde. Hem zou ópnieuw bescherming zijn beloofd, mits hij niet zou verschijnen op een regiezitting in de rechtbank in Breda. Uiteindelijk ging alles traag en barstte de bom in april vorig jaar. Toen gooide Van Essen alles op tafel tijdens een spectaculaire zitting in de rechtbank van Breda.

De zaak rondom Alain S. speelt hoog op en zou inmiddels onderwerp zijn van verhitte gesprekken tot in de hoogste kringen binnen het OM.

Over wiet gaat het voorlopig nog niet in de megazaak Heemskerck. Van Essen: ,,Eerst moet duidelijk worden hoe de verklaringen precies tot stand zijn gekomen en of dat rechtmatig is. Wat ons betreft niet.’’ In dat geval zouden alle verdachten mogelijk vrijuit gaan, omdat dan de basis onder het bewijs wegvalt. De komende tijd worden in de bunker nog leden gehoord van de Criminele Inlichtingen Eenheid van de politie en van de recherche. Dat gaat nog maanden duren.

‘Zijn enkel leek wel een luciferhoutje’

OM eist taakstraf voor overtreding voetballer Baardwijk

 

BREDA – ,,De chirurg zei dat ik mijn voet wel had kunnen verliezen. Mijn voet lag gewoon los van mijn been.’’ Aan het woord is een voetballer van Sparta’30 uit Andel. Hij werd op 16 november grof onderuit geschopt door een verdediger van Baardwijk uit Waalwijk. De officier van justitie eiste hierom gisteren 180 uur werkstraf en 3 maanden voorwaardelijke celstraf.

De wedstrijd tussen de reserveteams van Sparta en Baardwijk was sowieso al grimmig die dag. Na een strafschop was de wedstrijd al een tijdje gestaakt geweest. Daarna heerste er een opgefokte sfeer. Desondanks werd er gevoetbald en toen een aanvaller richting het doel liep werd die van achteren neergelegd door een verdediger. Lees meer

‘Tilburg ontsnapte aan zware crimineel’

BREDA – ,,Je moet er niet aan denken dat deze man hier voet aan de grond had gekregen.’’ Met die woorden uitte officier van justitie Lucas van Delft zijn opluchting over het oppakken van de 43-jarige Zekeriya K., vorig jaar in Antwerpen. ,,Dat had niet veel goeds voor Tilburg betekend.’’

Het had niet veel gescheeld of er waren doden gevallen bij zijn aanhouding. Toen het arrestatieteam van de politie K. wilde oppakken, lagen er doorgeladen vuurwapens in het pand waar de mogelijke leider van de drugsbende zich ophield. Waarom K. juist Tilburg als basis zag voor het uitbouwen van zijn imperium, is ook voor Van Delft een vraag. Lees meer

Smokkelaar deed zaken via bezoekuur Torentijd

DEN BOSCH – De van drugssmokkel verdachte Henk H. kon zijn zaken gewoon regelen via het bezoekuur in het Middelburgse huis van bewaring Torentijd. Die situatie blijkt uit het strafdossier van de 46-jarige Eindhovenaar.

In het dossier staat dat verschillende medeverdachten op bezoek zijn geweest bij de man die volgens het Openbaar Ministerie (OM) een criminele organisatie leidde. Onder die medeverdachten ook de van origine uit Polen afkomstige Mariola P. De 35-jarige vrouw zou als tussenpersoon hebben gefungeerd tussen de vermeende bende van H. en bedrijven in Polen die onder meer apaan konden leveren, één van de belangrijkste grondstoffen voor speed. Lees meer

OM moet lekken verklaringen criminele getuige onderzoeken

TILBURG – Het Openbaar Ministerie heeft mogelijk ontoelaatbaar verklaringen van de 44-jarige Tilburgse crimineel Alain S. verspreid en moet daar onderzoek naar doen. Dat heeft de rechtbank in Breda dinsdag opgedragen.

De crimineel stapte in april 2012 naar de politie en verlinkte daar talloze Tilburgse wietcriminelen. Op basis van die onthullingen werd onder meer in augustus 2012 een grote groep mensen opgepakt rondom één Tilburgse familie. Zij worden verdacht van grootschalige wietteelt en –handel. Het dossier met de verklaringen kwam op de Universiteit van Tilburg terecht. Het vertrouwelijke rapport dat daar werd opgesteld lekte begin dit jaar uit. Overigens schreef ik al in juli vorig jaar over de verklaringen die ik had ingezien. Lees meer

‘Rechtbank verbiedt Tilburgse crimineel te verklaren’

AMSTERDAM – ,,Juridisch leuk, maar voor mij is mijn verhaal doen gewoon belangrijk’’ De 44-jarige criminele spijtoptant Alain S. die in 2012 tientallen Tilburgse wietcriminelen verlinkte is het juridische getouwtrek beu. Hij wil open kaart spelen over de deal die justitie hem zou hebben aangeboden in ruil voor zijn onthullingen.

De rechtbank houdt dat echter tegen, zeiden hij en zijn advocate Marielle van Essen maandag in de extra beveiligde rechtbank in Amsterdam-Osdorp, de zogenaamde Bunker. In februari was afgesproken dat de Tilburger apart zou worden verhoord over die door justitie ontkende afspraak dat hij en zijn gezin een nieuw leven elders in het vooruitzicht zou zijn gesteld. Lees meer

OM en advocaten willen politiechefs horen

BREDA – Het Openbaar Ministerie en de verdediging van ruim 20 verdachten in een grote Tilburgse drugszaak willen twee politiechefs van de Criminele Inlichtingen Eenheid (CIE) onder ede horen over afspraken die mogelijk met de criminele getuige Alain S. zijn gemaakt in ruil voor zijn spectaculaire onthullingen.

Volgens de 44-jarige Tilburgse crimineel, die bij de politie talloze Tilburgse wietcriminelen verlinkte, was hem door leden van de CIE een deal aangeboden voor zijn verklaringen. Justitie ontkent dat. Officier van justitie Lucas van Delft: ,,Hij is niets meer of minder dan verdachte. En in de zaken van zijn medeverdachten is hij een getuige.’’ Lees meer

Naar boven