Archief voor de categorie ‘Drugs’

Verdachten moord of verdwijning Leemans vrij

BREDA – De twee verdachten Eduward F. en François van V. die verdacht zijn van de moord op de Belg Jelle Leemans zijn vrij. Hun advocaten Henk van Asselt en Barry van de Luijtgaarden keken verbaasd op toen ze vrijdagochtend in de rechtbank in Breda het bericht te horen kregen. Volgens het Openbaar Ministerie is er niet genoeg bewijs om ze nog langer vast te houden.

De vrijlating, na 3 maanden, komt op een saillant moment. Eigenlijk zouden de twee maandag voor het eerst voor de rechter moeten verschijnen in een openbare zitting in het gerechtsgebouw van Breda, terwijl ze al die tijd met niemand behalve hun advocaten contact mochten hebben. De zaak is moeilijk voor het Openbaar Ministerie, omdat de Belg sinds 21 november vorig jaar eigenlijk alleen maar vermist is. Een lijk is nooit gevonden, maar toch gaat justitie uit van moord. Lees meer

‘Crimineel ontkent deal met justitie’

AMSTERDAM – De 45-jarige Tilburgse crimineel Alain S. die tientallen criminelen uit zijn stad verlinkte heeft deze week in de bunker in Amsterdam-Osdorp ontkend dat er sprake was van een officiële deal met justitie. Eerder zei hij altijd dat justitie hem in ruil voor zijn onthullingen juist wel een nieuw leven in het buitenland had toegezegd.

S. zou zijn gestopt met verklaren op het moment dat er geen tekenen waren dat justitie bezig was met het rond maken van de deal. Goed ingelichte bronnen hebben dat laten weten. De verhoren in de zwaar beveiligde rechtbank in de hoofdstad zijn niet openbaar toegankelijk.

De verklaringen van de crimineel zorgden er vanaf 21 augustus 2012 voor dat een groep van zo’n 20 mensen rondom één Tilburgse familie werd opgepakt tijdens een grootscheepse actie tegen wietteelt. De verklikker verlinkte er echter nog veel meer.

Dat laatste is één van de redenen dat het proces in de zwaar beveiligde rechtbank plaatsvindt, de zaal waar ook grote criminelen uit het Amsterdamse liquidatieproces zijn berecht. Alain S. en zijn gezin worden sinds hij zijn onthullende verklaringen aflegde ernstig bedreigd.

De crimineel zou nu wel in een getuigenbeschermingsprogramma van justitie zitten. ,,Hij geniet een mate van bescherming, maar dat is de overheid ook verplicht als er serieuze bedreigingen zijn’’, zegt advocate Marielle van Essen, die niet echt in wil gaan op de bescherming van haar cliënt. Eerder kwam ook al naar buiten dat het Openbaar Ministerie (OM) de man en zijn gezin op diverse vakantieparken in Nederland onderbrengt.

De Tilburger zei van de week in de bunker dat het OM hem daarvoor chanteerde. Hem zou ópnieuw bescherming zijn beloofd, mits hij niet zou verschijnen op een regiezitting in de rechtbank in Breda. Uiteindelijk ging alles traag en barstte de bom in april vorig jaar. Toen gooide Van Essen alles op tafel tijdens een spectaculaire zitting in de rechtbank van Breda.

De zaak rondom Alain S. speelt hoog op en zou inmiddels onderwerp zijn van verhitte gesprekken tot in de hoogste kringen binnen het OM.

Over wiet gaat het voorlopig nog niet in de megazaak Heemskerck. Van Essen: ,,Eerst moet duidelijk worden hoe de verklaringen precies tot stand zijn gekomen en of dat rechtmatig is. Wat ons betreft niet.’’ In dat geval zouden alle verdachten mogelijk vrijuit gaan, omdat dan de basis onder het bewijs wegvalt. De komende tijd worden in de bunker nog leden gehoord van de Criminele Inlichtingen Eenheid van de politie en van de recherche. Dat gaat nog maanden duren.

Naar boven