Archief voor de categorie ‘ANP’

Verlinkte drugsmakelaars op vrije voeten

BREDA – Twee makelaars die hun diensten zouden hebben misbruikt ten gunste van de Tilburgse hennepscene komen dinsdag op vrije voeten. Dat besloot de rechtbank in Breda maandag.

Menko D. en Peter P. worden ervan verdacht actief panden te hebben aangeboden aan wietkwekers in onder meer Tilburg, Etten-Leur en Nederweert. Ze werden in mei gepakt op basis van de getuigenissen van de Tilburgse crimineel Alain S. Die lapte zijn maten erbij, maar ook andere topcriminelen, telers, knippers, elektriciens, afpersers en makelaars. Lees meer

Einde oefening drugsbende Tuinstraat

BREDA – De 44-jarige leider van de drugsbende waarvan in februari vorig jaar in de Tuinstraat in Waalwijk een amfetaminelab werd opgerold moet vijf jaar zitten. De 26-jarige laborant kreeg gisteren van de rechtbank in Breda de helft van die straf.

De loopjongen van 35 kreeg 3 jaar, waarvan 1 voorwaardelijk en de vrouw van de leider een half jaar voorwaardelijk en een werkstraf van 240 uur. Zij maakte zich schuldig aan het witwassen van het geld dat haar man verdiende.

De groep ging professsioneel te werk, een criminele organisatie vond ook de rechtbank. De laborant vloog enkele malen op en neer naar China om daar het productieproces van amfetaminen te leren. Lees meer

Veiligheid Thermphos blijft onder de maat

RITTHEM (ANP) – De veiligheid bij fosforfabriek Thermphos in Vlissingen-Oost is nog steeds niet goed. Dat concluderen de provincie Zeeland en de Inspectie SZW in een rapport dat woensdag naar buiten kwam. Thermphos gaat niet goed om met het beheersen van de risico’s binnen de fabriek.

De VROM Inspectie dreigde 2 jaar geleden met het sluiten van de fabriek als het niet heel snel iets zou doen aan de veiligheidscultuur en de uitstoot van schadelijke stoffen. Met dat laatste, zo staat in het rapport, gaat het wel beter.

De aanleiding van alle onderzoeken was onder meer een incident in mei 2009 waarbij twee werknemers van Thermphos om het leven kwamen tijdens een ongeval binnen de fabriek, zei een woordvoerder van de provincie Zeeland. Het Openbaar Ministerie vervolgt Thermphos hierom voor dood door schuld.

De provincie en het ministerie van SZW gaan de komende tijd minder letten op de uitstoot van schadelijke stoffen, maar vooral naar de veiligheid in de fabriek.

Een woordvoerder van Thermphos liet weten nog niet in bezit te zijn van het rapport. Directeur Rob de Ruiter zal woensdagmiddag reageren.

Klik hier voor het volledige rapport.

Justitie in hoger beroep in zaak Tilburgse taximoord

BREDA – Het Openbaar Ministerie (OM) gaat ook daadwerkelijk in hoger beroep tegen de vrijspraak van één van de drie verdachten van de moord op de Tilburgse taxichauffeur Radj Ramdin. Een woordvoerster van het Openbaar Ministerie zei gisteren dat ze het niet eens is met de vrijspraak.

In de zaak werden een maand geleden een 25-jarige Pool en een van 44 jaar oud veroordeeld tot 15 jaar cel vanwege de moord aan de Duinlaan in Kaatsheuvel op 9 oktober 2010. Een derde  25-jarige Pool kreeg slechts drie jaar voor een eerdere poging tot overval in Den Haag, maar werd vrijgesproken van betrokkenheid bij de moord op de Tilburger. Hij zou pas in de taxi hebben gehoord van de plannen van zijn twee vrienden, maar zijn weggerend op het moment dat dat mogelijk was.

Het OM vindt echter dat ook die derde schuldig is aan het medeplegen van de moord. De officier van justitie had tegen hem ook 12 jaar geëist. Justitie ging twee weken geleden al formeel in beroep, maar was er toen nog niet zeker van. Inmiddels is dat wel het geval. Wanneer de verdachte voor het gerechtshof in Den Bosch zal verschijnen is nog niet duidelijk.

Zeeland wil geen referendum

MIDDELBURG (ANP) – Zeeland wil helemaal geen referendum houden over ontpoldering of gedeeldetelijke ontpoldering van de Hertogin Hedwigepolder. Dat blijkt donderdag uit een rondgang rond de fracties in Provinciale Staten.

In elk geval laten de VVD, de PvdA, SGP, ChristenUnie en GroenLinks al weten niet voor een referendum te willen stemmen. Dat is een meerderheid. De SP is in principe voor een referendum, maar weet nog niet of ze voor of tegen is. ,,Er moet wel iets te kiezen zijn’’, laat Statenlid Jeroen van Dijen weten.

De PVV, gedoogpartner van het kabinet, heeft voorgesteld om de Zeeuwse bevolking zich in een referendum te laten uitspreken.

SP eist ontslag commissarissen Delta

MIDDELBURG (ANP) – De voltallige raad van commissarissen van het energiebedrijf Delta moet worden ontslagen. Dat eist de SP via een motie die de partij vrijdag in stemming brengt tijdens de vergadering van Provinciale Staten in Middelburg.

Aanleiding voor het ontslag is de vertrekvergoeding van de voormalige directeur van Delta, Peter Boerma. Die kreeg nadat hij eind 2011 opstapte nog ongeveer 760.000 euro mee. De SP stelt dat de commissarissen daarmee akkoord gingen en dat die vergoeding niet volgens de regels was. Lees meer

Zeeland akkoord met ontpolderplan Bleker

MIDDELBURG (ANP) – De provincie Zeeland gaat schoorvoetend akkoord met het onder water zetten van een deel van de Hedwigepolder en twee andere gebieden in de provincie. Gedeputeerde Staten schreef dat woensdag in een brief aan staatssecretaris Henk Bleker (Landbouw).

,,Na een periode van zeven jaar is het zaak om de discussie tot een einde te brengen’’, staat in de brief. Het provinciebestuur geeft wel aan de uitkomst van de onderhandelingen teleurstellend te vinden. Zeeland ziet moeilijkheden bij het realiseren van het nieuwe plan. Lees meer

Borssele 2, nee heft zich op

GOES (ANP) – Het actiecomité Borssele 2, nee stopt. De doelen zijn bereikt. Energiebedrijven Delta en Essent hebben geen plannen meer om in Borssele een tweede kerncentrale te bouwen. Dat liet secretaris Petroesjka Sterk van het comité zaterdag weten.

Het comité was een samenwerkingsverband van politieke partijen en milieuorganisaties. Het bestond twee jaar en organiseerde 30 acties, waarvan die in Middelburg op 16 maart 2011 de grootste was. In de Zeeuwse hoofdstad protesteerden toen 300 mensen tegen kernenergie.

,,Wij zijn ongelofelijk opgelucht’’, aldus Sterk. ,,Ons doel is bereikt. We hebben weinig meer te doen.’’

Nog meer Malinese voetballers verdwenen

RENESSE (ANP) – In totaal 15 Malinese voetballers die voor een toernooi in de Zeeuwse badplaats Renesse waren, hebben inmiddels de benen genomen. De vier overgebleven collega’s zijn zondag op het vliegtuig naar huis gestapt. Dat meldde een woordvoerster van de politie maandag.

Eerder vertrokken vorige week plotseling negen voetballers. Ze waren in Rotterdam aangekomen, maar later bleek dat ze in Parijs zaten, zo was de organisator Sportmanagement Van Vossen uit Zierikzee telefonisch verteld. Lees meer

‘Misbruik speelde hier niet zo’

WESTKAPELLE (ANP) – Slechts zo’n 25 van de 2693 inwoners zijn afgekomen op de informatiebijeenkomst voor omwonenden vanwege de zedenzaak in het Zeeuwse Westkapelle. ,,Er werd hier niet zo zwaar aan getild.’’

Die uitspraak van Westkapellenaar Marleen Man in ’t Veld is de gangbare opinie in het dorp. Iedereen wist ervan. ,,Het werd met de mantel der liefde bedekt. Het speelde niet zo.’’ Ook een wat oudere man reageerde vrij nuchter. ,,Het sudderde al zo lang. En hij verkrachtte niet. Niet zoals die in Amsterdam, die Robert M. Die was veel erger.’’

Mensen waren tijdens de bijeenkomst vooral bezig met het imago van Westkapelle. Wim Boogaard, die als jeugdouderling aanwezig was: ,,Het is niet zo dat we niets deden. We zijn er nooit bij geweest. We konden niets bewijzen. We waarschuwden onze kinderen. Ik ben zelf destijds ook gewaarschuwd.’’ ,,Dat was ons veiligheidscordon’’, gaf burgemeester Rob van der Zwaag het een naam, terwijl hij benadrukte dat het misbruik zich uitstrekte tot ver buiten de gemeentegrenzen van Veere, waar Westkapelle onder valt. Lees meer

Naar boven