Archief voor september, 2010

Ad Koppejan blijft in CDA

HEINKENSZAND (ANP) – Kamerlid Ad Koppejan blijft in de Tweede Kamer als CDA’er, ook als een meerderheid van de CDA-leden voor het akkoord stemt tijdens het congres van komende zaterdag. Dat zei het Zeeuwse Kamerlid donderdagavond in Heinkenszand na een vergadering met Zeeuwse CDA-leden.

,,Ik blijf absoluut in de Kamer. Alleen voor het CDA. Ik ben een christen-democraat in hart en nieren en voor mij is er geen andere partij’’, motiveerde Koppejan zijn standpunt. Als het congres in grote meerderheid stemt voor het regeer- en gedoogakkoord, dan stemt hij ook voor tijdens de fractievergadering volgende week. Hoe groot die meerderheid moet zijn, wilde hij niet zeggen.

De ongeveer honderd Zeeuwse CDA-leden waren volgens verschillende mensen voornamelijk voor de akkoorden. Wel waren veel door raadsvergaderingen afwezig.

Extra snelwegafslag nodig bij Goes

GOES (ANP) – Voor de bereikbaarheid van het ziekenhuis in Goes is een extra afslag naar de snelweg A58 hard nodig. Dat stellen twee commissies die woensdag aan de verantwoordelijke gedeputeerde George van Heukelom van de provincie Zeeland hun bevindingen presenteerden. Lees meer

Mogelijk meer bommen in Cadzand

CADZAND (ANP) – De gemeente Sluis sluit niet uit dat meer bommen worden gevonden in de grond waar een recreatiepark moet verrijzen in Cadzand. Dat zei een woordvoerster donderdag nadat de vierde 500-ponder uit de Tweede Wereldoorlog in drie dagen werd gevonden.

Het onderzoek is nog niet op de helft. Pas over drie weken is het hele gebied onderzocht. De gevonden bommen worden veiliggesteld door er een container zand bovenop te zetten en hekken eromheen. Ondertussen heeft burgemeester Jaap Sala een noodverordening afgekondigd.

De bommen worden op z’n vroegst in de tweede week van november ontmanteld. Vrijdag overlegt de gemeente hierover met de Explosieven Opruimingsdienst.

Bommen gevonden in Cadzand

CADZAND (ANP) – In het Zeeuws-Vlaamse Cadzand zijn dinsdag twee Amerikaanse vliegtuigbommen van 500 pond uit de Tweede Wereldoorlog gevonden. Dat heeft de gemeente Sluis, waar Cadzand onder valt, laten weten.

De bommen werden gevonden op een oefenveld naast het voetbalveld in het dorp. Een explosievenopruimingsbedrijf heeft de vindplaatsen bedekt met een met zand gevulde container. Daaromheen zijn hekken geplaatst en er is een noodverordening afgekondigd, zodat mensen niet bij de explosieven kunnen komen.

De bommen leveren geen overlast op voor de omgeving.

Drugsverkoop Terneuzen verder beteugeld

TERNEUZEN (ANP) – Burgemeester Jan Lonink van Terneuzen wil de verkoop van softdrugs in de enig overgebleven coffeeshop in de stad nog verder aan banden leggen door nog maar twee gram per klant per dag toe te staan. Dat liet de gemeente vrijdag weten.

Het aantal bezoekers aan de coffeeshop nam in de tweede helft van vorig jaar toch weer toe, van 470 tot 600 per dag, ondanks dat ze nog maar 3 in plaats van 5 gram mochten kopen. Dat staat in geen verhouding tot de duizenden per dag in de tijd dat nog een tweede coffeeshop open was, maar Lonink wil het liefst alle buitenlandse drugstoeristen weren. Driekwart van de bezoekers komt uit België.

De maatregel kan mogelijk nog dit jaar worden ingevoerd.

Zeeland boos over beschuldiging VROM

MIDDELBURG (ANP) – De provincie Zeeland is boos op de VROM-inspectie vanwege de beschuldigingen dat Zeeland tekortschiet bij het controleren en aanpakken van overtredingen van milieu- en veiligheidseisen bij fosforfabriek Thermphos in Ritthem. Dat blijkt uit een brief die de provincie op 8 juni naar het ministerie stuurde en die vrijdag werd vrijgegeven. Lees meer

Zeeland kampt met meer vervuilers

GOES (ANP) – Thermphos International in Ritthem is niet het enige Zeeuwse bedrijf dat kampt met milieuproblemen. De provincie houdt nauw contact met diverse chemieconcerns en wat andere bedrijven in verband met problemen met milieuvervuiling.

Volgens commissaris van de koningin Karla Peijs is dat contact belangrijk. ,,Wij hebben achttien bedrijven met risico op zware ongevallen met gevaarlijke stoffen, waaronder een kerncentrale en we handhaven scherp omdat we hechten aan het vertrouwen van Zeeuwen”, zegt ze donderdag. Lees meer

‘CDA moet nu aan damage control doen’

OOST-SOUBURG (ANP) – Het CDA moet aan ‘damage control’ werken, nu de formatie met de VVD en de PVV is mislukt. Dat zegt Jan Bergen, fractievoorzitter van het CDA in Zeeland. ,,We moeten de boel bij elkaar zien te houden.”

Zeeland is van oudsher een provincie waar het CDA groot is. Bergen was geen groot voorstander van de voorgenomen coalitie. ,,De vraag bij mij was wie nu wie gedoogde. Gedoogt de PVV dat de andere twee regeren, of gedogen CDA en VVD dat Wilders en zijn partij al hun uitingen maar kunnen doen?”

In Zeeland hadden CDA’ers wel het idee om eerst het resultaat af te wachten. ,,De dosering en timing van de brief van Klink was niet handig. Binnen de partij zal nog veel discussie zijn. Over alles: van de verkiezingsnederlaag tot en met de situatie van vandaag. Ik hoop nu zelf op een middenkabinet, met de VVD en de PvdA.”

Geen spoorbak, maar langzaam rijden in Goes

GOES (ANP) – Er komt toch geen spoorbak tegen geluids- en trillingsoverlast van goederentreinen in Goes. Het project dat 40 miljoen euro moest kosten, kan worden afgeblazen. Treinen rijden voortaan met 60 kilometer per uur door de Zeeuwse stad. Dat voorstel heeft ProRail de gemeente Goes gedaan, zo laat wethouder Loes Meeuwisse vrijdag weten.

Lees meer

Eis getuigenis Simonis in misbruikzaak kerk

MIDDELBURG – Oud-kardinaal Ad Simonis is opgeroepen in een zaak over seksueel misbruik binnen de Rooms Katholieke Kerk voor de rechtbank in Middelburg te getuigen. Dat heeft advocaat Martin de Witte woensdag laten weten, naar aanleiding van een bericht in NRC Handelsblad. Lees meer

Naar boven