Archief voor januari, 2011

Bergen tanker Terneuzen dinsdagochtend

TERNEUZEN (ANP) – De in de Westerschelde bij Terneuzen gestrande olietanker Zennestroom met aan boord 3000 ton dieselolie wordt dinsdagochtend geborgen. Dat heeft de Veiligheidsregio Zeeland maandagavond laten weten.

Het schip lekt geen olie en de situatie is onder controle. Hoe het schip maandagavond is komen vast te zitten, is nog onbekend. Het was onderweg vanuit Antwerpen, waar het in een raffinaderij was geladen.

In de loop van de nacht van maandag op dinsdag wordt geprobeerd een lege tanker naast de Zennestroom te krijgen, zodat de diesel kan worden overgepompt. Daarna zullen bergers vanaf 5 uur proberen de gestrande tanker van zijn plaats te slepen.

Volgens de Veiligheidsregio ligt het schip rond middernacht, bij laagwater, droog en is er om het schip heen gelopen om te controleren op lekkages.

Het schip is de 110 meter lange tanker Zennestroom. Schepen van een bergingsbedrijf liggen bij de tanker te wachten tot ze het schip kunnen bergen.

Schip met stookolie vast in Westerschelde

TERNEUZEN (ANP) – Een binnenvaartschip met 3000 ton stookolie is maandagavond bij Terneuzen vastgelopen in de Westerschelde. Dat heeft burgermeester Jan Lonink van Terneuzen bekendgemaakt.

Het schip lekt geen olie. Volgens de burgemeester is de situatie onder controle. Hoe het schip is komen vast te zitten, is onbekend.

Het schip is vastgelopen op een strekdam. Bergers kunnen het daar nog niet losmaken, omdat het afgaand water is. Volgens Lonink duurt het tot na middernacht voor het water weer opkomt. Stookolie is zwaar vervuilend, maar levert voor mensen geen gevaar op.

Het crisisteam van de Veiligheidsregio Zeeland komt maandagavond bijeen, zo liet een woordvoerster weten.

Onvoorwaardelijke vriendschap

Hij is de bekendste Nederlands kampioen sinds Peter Dalhuijsen (2007) en Rolf Slotboom (2005). Lex Veldhuis gaf nog een extra tintje aan zijn titel door headsup van zijn goede jeugdvriend Sybe Smit te winnen. PokerNews zocht de twee op en sprak  over Vlissingen en de nieuwe invulling van de poker lifestyle. Lees meer

Ook progressieve lijstverbinding in Zeeland

MIDDELBURG (ANP) – Ook in Zeeland komt er een progressieve lijstverbinding voor de Provinciale Statenverkiezingen op 2 maart. PvdA, GroenLinks en D66 werken samen, zo lieten verschillende mensen binnen de partijen maandag weten. Lees meer

Vlaketunnel voor Pasen gemaakt

KAPELLE (ANP) – De Vlaketunnel op de A58 bij het Zeeuwse Yerseke is uiterlijk voor Pasen weer helemaal gemaakt. Dat heeft directeur Wegen en Verkeer Ellen Visser van Rijkswaterstaat vrijdag gezegd. De tunnel is al sinds half november beperkt open, doordat het wegdek omhoogkwam.

De oorzaak van de schade is dat het staal van de trekankers, die de tunnel op zijn plaats houden, niet goed genoeg was. Bij meer dan de helft van de onderzochte ankers waren de stalen staven gebroken, zo liet Visser weten.

Dat het wegdek uiteindelijk omhoog kwam, werd veroorzaakt door een combinatie van gebroken trekankers, een verhoogde grondwaterstand door extreme regenval en het getij in het Kanaal door Zuid Beveland. Daardoor werd de spanning op het wegdek te groot. Rijkswaterstaat bekijkt nog of de leverancier aansprakelijk kan worden gesteld voor de levering van het staal.

Op 25 januari start Rijkswaterstaat met de definitieve reparatie van de tunnel. Dat gebeurt door duizend nieuwe trekankers te plaatsen. De kosten bedragen tussen de 12 en 17 miljoen euro. De reparatie van de tunnel wordt uitgevoerd door Heijmans.

Nieuwjaar met Karla Peijs

Vanmiddag was de nieuwjaarsreceptie van de provincie Zeeland, gehouden op een tijdstip dat niet voor iedereen even handig is. En al zou je wel kunnen, natuurlijk is een nieuwjaarsreceptie van de provincie niet leuk. Het is een ons-kent-ons van provinciale bestuurders en je moet wel heel erg masochistisch zijn, wil je daar voor je plezier heen gaan als je niemand kent.

Voor journalisten kan zo’n bijeenkomst nog aardig zijn. Bijvoorbeeld omdat er dingen worden gezegd die nieuwswaardig of heel erg grappig zijn. Zo vond van de week de burgemeester van Maastricht dat de universiteit in die stad voortaan in één adem genoemd moet worden met Oxford en Cambridge. De rector magnificus heeft waarschijnlijk nog steeds pijnlijke lachspieren. Ambitie is een groot goed goed en ik kan iedereen aanraden zo ambitieus mogelijk te zijn, maar hou wel de realiteit in het oog. Lees meer

Stapelkamp nieuwe burgemeester Kapelle

KAPELLE (ANP) – Anton Stapelkamp uit Rotterdam is woensdag benoemd tot burgemeester van de Zeeuwse gemeente Kapelle. Dat heeft de provincie Zeeland laten weten.

Stapelkamp begint op 25 februari. Momenteel is de CDA’er nog docent openbaar bestuur op het ROC Albeda College in Rotterdam. Stapelkamp volgt Siebe Kramer op, die met pensioen gaat.

Naar boven