Archief voor maart, 2011

Natuurorganisatie laten ontpoldering varen

GOES (ANP) – Natuurorganisaties de Zeeuwse Milieufederatie (ZMF) en Het Zeeuwse Landschap willen niet meer per se dat de Hedwigepolder in het zuidoosten van Zeeland wordt ontpolderd als compensatie voor het verdiepen van de Westerschelde. Dat hebben de organisaties donderdag laten weten.

Volgens ZMF-directeur Tjieu van Mierlo komt deze koerswijziging om verschillende redenen. ,,We kunnen ecologisch en juridisch wel gelijk hebben, maar de ontpolderingsplannen leiden tot veel onrust en verdeeldheid in Zeeland.’’ Van Mierlo noemt het beleid dat de overheid voerde zwalkend, omdat dan wel moest worden ontpolderd en later weer niet. ,,Veel Zeeuwen hebben daardoor een negatief beeld bij natuur gekregen.’’

De natuurorganisaties willen nu een Herstelfonds Westerschelde instellen. Daarmee wil de ZMF ruimte maken voor nieuwe initiatieven, waardoor alternatieven voor ontpoldering kunnen worden gezocht. Van Mierlo zegt open te staan voor creatieve oplossingen, zolang natuurherstel maar plaatsvindt.

Alle betrokken partijen – natuurorganisaties, Zeeland, de Rijksoverheid en Vlaanderen – vinden met dit besluit dat alternatieven voor ontpoldering kunnen worden onderzocht.

Vijf maanden cel voor verkoop valse Gubbels

DEN BOSCH (ANP) – Een 60-jarige kunsthandelaar moet vijf maanden de cel in omdat hij tussen 2004 en 2008 tientallen vervalste kunstwerken heeft verkocht van de Arnhemse kunstenaar Klaas Gubbels. Dat heeft het hof in Den Bosch woensdag in hoger beroep bepaald.

Naast de celstraf krijgt de Eindhovense handelaar nog zes maanden voorwaardelijk. Daarmee bevestigt het hof zijn schuld aan oplichting en het beroepsmatig schenden van auteursrecht.

De gedupeerden hadden ongeveer 80.000 euro schadevergoeding gevraagd. Omdat de kunsthandelaar inmiddels failliet is verklaard, moeten zij zich tot de curator wenden.

Wie het werk van Gubbels heeft gereproduceerd, heeft het onderzoek van justitie niet uitgewezen. De 75-jarige Klaas Gubbels is vooral beroemd van zijn afbeeldingen van koffiekannen, tafels, flessen en stoelen. De lichtvoetige en herkenbare voorstellingen zijn de laatste jaren iconen geworden.

Jongeren bekogelen brandweer met eieren

VLISSINGEN (ANP) – Vier Middelburgse jongeren van 15 tot 19 jaar oud hebben in de nacht van vrijdag op zaterdag brandweermannen bekogeld met eieren, nadat de hulpverleners een brandje hadden geblust. Dat liet de politie zaterdag weten.

De jongeren stonden op het dak van de vismijn in Vlissingen, waar vlakbij een brandje woedde. Vanaf het dak gooiden ze met eieren naar de brandweermannen. De jongeren zijn aangehouden. Het is volgens de politie nog niet duidelijk of de jongeren de brand ook hadden gesticht.

‘Onderzoek incident tegen Molukkers in 1956’

WESTKAPELLE (ANP) – De overheid moet alsnog onderzoek doen naar het schietincident in 1956, waarbij de politie in het Zeeuwse Westkapelle negen Molukkers neerschoot. Dat zei de Zeeuwse gedeputeerde Harry van Waveren maandag bij de onthulling van een monument in Westkapelle ter nagedachtenis van de eerste Molukkers die maandag precies 60 jaar geleden naar Nederland kwamen. Lees meer

Naar boven