DEN BOSCH (ANP) – De hoofdverdachte in de Bossche Kruiskampzaak gaat voor negen jaar de gevangenis in voor het doodschieten van Bosschenaar Youssef Chahbouni. Dat heeft de rechtbank in Den Bosch woensdag besloten.

De 24-jarige Youssef M. uit Zaltbommel heeft volgens de rechter het fatale schot gelost tijdens een ruzie op 8 april 2009, waarbij tientallen Marokkaanse jongeren met elkaar op de vuist gingen in de Egbert Kortenaerstraat in de Bossche wijk Kruiskamp.

Medeverdachte Mohammed el A. kreeg twee jaar voor openlijke geweldpleging en wapenbezit. Hij is echter sinds de moord voortvluchtig en justitie weet niet waar hij zich bevindt. Twee andere verdachten hebben gevangenisstraffen gekregen van tien maanden.

De aanleiding van de schietpartij zou geld zijn. Nadat er met een mes was gestoken, werden schoten gelost.

De eerste confrontatie tussen de groepen was bij buurthuis de MIX in Kruiskamp. Daarna verplaatste het gevecht zich naar de Egbert Kortenaerstraat. Youssef M. had eerder verklaard dat het pistool per ongeluk was afgegaan, nadat hij een waarschuwingsschot had gelost.

De behandeling van de zaak heeft lang geduurd, omdat twee griffiers vorig jaar oktober werden geschorst. Zij werden beschuldigd van het lekken van informatie naar verdachten. Volgens de rechtbank is niet gebleken dat dat van invloed is geweest op het onderzoek.