BORSSELE (ANP) – Het eerste transport in zes jaar van kernafval van Borssele naar het Franse Cap La Hague is het land uit. Dinsdag vertrok de trein na een kleine vier uur oponthoud door acties van Greenpeace. Daarbij werden 28 actievoerders aangehouden.

De acties begonnen rond zeven uur met mensen die zich hadden vastgeketend aan de spoorlijn waarover de trein met kernafval zou rijden. Na ruim een uur bleek dat dat slechts een afleidingsmanoeuvre was voor een grote blokkade op enkele kilometers afstand van de kerncentrale.

De politie had twee uur nodig om die blokkade, met een kleine vrachtwagen, op te heffen. Inmiddels was het transport al gaan rijden. Op ongeveer 100 meter van de blokkade kwam het transport tot stilstand. Anderhalf uur later was de blokkade opgeheven en kon de trein verder. Ook over de grens voerde Greenpeace actie. Dat had slechts een korte vertraging als gevolg.

Door wetgeving in Frankrijk was het jaren niet mogelijk om Nederlands kernafval te vervoeren naar Frankrijk. Daardoor heeft het zes jaar geduurd voor dinsdag weer een trein met drie wagons afval kon vertrekken.

,,Het is de hoogste tijd om te stoppen met kernenergie”, legde Ike Teuling van Greenpeace de actie uit. ,,Kernenergie is gevaarlijk en totaal overbodig. Er is genoeg schone energie voorhanden. Energieminister Verhagen moet inzien dat het tijdperk van kernenergie voorbij is.”

Een woordvoerder van EPZ, de exploitant van de kerncentrale, zei dat de actie wel was verwacht. ,,Het hoort erbij, dat is bijna traditie.’’ De komende twee jaar zullen nog tien transporten plaatsvinden. Wanneer dit transport precies aankomt in Cap La Hague, kon ze nog niet vertellen.