Archief voor mei, 2012

Veiligheid Thermphos blijft onder de maat

RITTHEM (ANP) – De veiligheid bij fosforfabriek Thermphos in Vlissingen-Oost is nog steeds niet goed. Dat concluderen de provincie Zeeland en de Inspectie SZW in een rapport dat woensdag naar buiten kwam. Thermphos gaat niet goed om met het beheersen van de risico’s binnen de fabriek.

De VROM Inspectie dreigde 2 jaar geleden met het sluiten van de fabriek als het niet heel snel iets zou doen aan de veiligheidscultuur en de uitstoot van schadelijke stoffen. Met dat laatste, zo staat in het rapport, gaat het wel beter.

De aanleiding van alle onderzoeken was onder meer een incident in mei 2009 waarbij twee werknemers van Thermphos om het leven kwamen tijdens een ongeval binnen de fabriek, zei een woordvoerder van de provincie Zeeland. Het Openbaar Ministerie vervolgt Thermphos hierom voor dood door schuld.

De provincie en het ministerie van SZW gaan de komende tijd minder letten op de uitstoot van schadelijke stoffen, maar vooral naar de veiligheid in de fabriek.

Een woordvoerder van Thermphos liet weten nog niet in bezit te zijn van het rapport. Directeur Rob de Ruiter zal woensdagmiddag reageren.

Klik hier voor het volledige rapport.

Justitie in hoger beroep in zaak Tilburgse taximoord

BREDA – Het Openbaar Ministerie (OM) gaat ook daadwerkelijk in hoger beroep tegen de vrijspraak van één van de drie verdachten van de moord op de Tilburgse taxichauffeur Radj Ramdin. Een woordvoerster van het Openbaar Ministerie zei gisteren dat ze het niet eens is met de vrijspraak.

In de zaak werden een maand geleden een 25-jarige Pool en een van 44 jaar oud veroordeeld tot 15 jaar cel vanwege de moord aan de Duinlaan in Kaatsheuvel op 9 oktober 2010. Een derde  25-jarige Pool kreeg slechts drie jaar voor een eerdere poging tot overval in Den Haag, maar werd vrijgesproken van betrokkenheid bij de moord op de Tilburger. Hij zou pas in de taxi hebben gehoord van de plannen van zijn twee vrienden, maar zijn weggerend op het moment dat dat mogelijk was.

Het OM vindt echter dat ook die derde schuldig is aan het medeplegen van de moord. De officier van justitie had tegen hem ook 12 jaar geëist. Justitie ging twee weken geleden al formeel in beroep, maar was er toen nog niet zeker van. Inmiddels is dat wel het geval. Wanneer de verdachte voor het gerechtshof in Den Bosch zal verschijnen is nog niet duidelijk.

Naar boven