Archief voor oktober, 2013

Justitie sleepte criminele getuige langs vakantieparken

TILBURG – Justitie heeft een 44-jarige criminele getuige uit Tilburg en zijn gezin van vakantiepark naar vakantiepark gesleept. Ze konden niet op één plek blijven, omdat het gevaar voor het gezin te groot zou zijn, volgens de politie. De getuige moet worden beschermd, omdat hij vorig jaar bij de politie vele Tilburgers aanwees als drugsciminineel.

Bronnen lieten pietervanklinken.nl weten dat de vrouw van de crimineel dit verhaal heeft verteld op een zitting bij de rechter-commissaris, waar ze als getuige werd gehoord. Dit gebeurde in het kader van een groot proces tegen een vermeende drugsbende rondom een Tilburgse familie, die op 21 augustus vorig jaar werd opgepakt tijdens een mega-actie. Lees meer

Straf geëist voor bezit nieuwe drugsgrondstof

BREDA – Tegen een 47-jarige Tilburger is een celstraf van 3 jaar geëist, omdat hij in een drugslab pmk-glycidezuur in zijn bezit heeft gehad. Dat is een voor criminelen nieuwe stof om pmk mee te maken, één van de hoofdbestanddelen van MDMA, dat in xtc wordt gebruikt. De Tilburger was dinsdag de eerste in Nederland die ervoor moest voorkomen.

Het bezit van pmk-glycidezuur is op zich niet strafbaar. ,,Het is nu hier in Tilburg ontdekt’’, vertelde officier van justitie Neeltje Deerik gisteren. ,,We hopen dat het vanaf nu als verboden geregistreerde stof wordt betiteld.’’

Het zuur is één van de nieuwe stoffen die de laatste tijd opduikt. Criminelen gebruiken vaker nieuwe grondstoffen voor drugs, zodra andere worden verboden. Op die manier wordt Brabant de laatste tijd overspoeld met het vergelijkbare apaan, waar via een eenvoudig proces bmk van wordt gemaakt, het hoofdbestanddeel van amfetamine. Met name in de rechtbank in Den Bosch spelen er zaken over apaan.

Het grote verschil met glycidezuur is echter dat met apaan bmk wordt gemaakt, door de toevoeging van zoutzuur en water. Pmk-glycidezuur bevat al pmk. Dat komt vrij door de toevoeging van stoffen als soda, zoutzuur, water en alcohol, mits je het op de juiste manier verhit.

Justitie kwam de stof nu op het spoor via Estland. De Estse politie had de stof ontdekt in twee vaten die naar Nederland zouden worden gestuurd. Justitie in Estland haalde de stof eruit, verving het met maïsmeel en liet de vaten volgen tot op hun bestemming. Eenmaal in de loods in Tilburg werden bij de politieinval op 21 mei wel sporen gevonden van het zuur. Dat is voor justitie het bewijs dat de Tilburger het al eerder gebruikte voor de productie van MDMA.

De verdachte zelf was dinsdag niet aanwezig in de rechtbank, omdat hij in een andere drugszaak moest voorkomen in België. Hij werd eerder in Nederland ook al eens veroordeeld tot 7 jaar cel en een pluk-ze-vordering van 1,1 miljoen euro. Die heeft hij afbetaald.

De uitspraak is op 15 oktober.

Naar boven