BREDA – Het Openbaar Ministerie heeft wel een idee wie er achter de moordaanslag op de Litouwer Gintas Macionis in Huijberten zit, maar kan hem nog niet oppakken. Vanwege een conflict om drugs zou de West-Brabantse crimineel Miloud B. Macionis dood hebben gewild.

Getuigen hebben dat aan de politie laten weten, maar blijkbaar is er daardoor nog niet genoeg bewijs om hem op te pakken. Macionis zou ook een gps-zender onder de auto van Miloud B. hebben geplaatst. De Kroatische verdachte Goran K. die nog in Duitsland vast zit heeft overigens verteld dat ene Viktor uit Antwerpen de opdrachtgever zou zijn: 50 tot 55 jaar oud, grijs haar, veel geld en rijdt in een Porsche. Die man lijkt echter verder totaal onbekend. K. is de enige verdachte die verklaringen heeft afgelegd.

Goran K. vertelde de politie dat de daders van de moord in totaal 6 kilo amfetamine en 50.000 euro bloedgeld zouden krijgen.

De liquidatie van de Litouwer, op 22 februari vorig jaar, is minutieus voorbereid, zo bleek tijdens een inleidende strafzitting bij de rechtbank in Breda gisteren. Er zijn verschillende verkenningsritten door Huijbergen geweest. Omwonenden hebben op diverse tijdstippen verdachte auto’s gezien en ook uit het onderzoek van de politie blijkt dat de auto’s in de weken voor de moord verschillende keren in de omgeving van de woning van Macionis zijn geweest.

De dag voor de moord kwamen alle huidige verdachten bij elkaar in de woning van Dragan C. in Zierikzee. Daar werd alles nog eens goed doorgesproken. Uiteindelijk zouden Goran K. en Nermin B. naar Huijbergen gaan. Nermin B. zou daar de fatale schoten hebben gelost op de oprit van de woning van Macionis. Na de moord ging meteen een telefoontje naar Zierikzee en nog eens twee minuten later werd ook Dren S. uit Vlissingen gebeld. Die man zou het contact hebben gelegd tussen de opdrachtgever en het moordeskader.

Toen de rest de dag erna al in Antwerpen in een café zat is er veel gebeld met S., blijkt uit telecomgegevens. Volgens het Openbaar Ministerie was die pas later in Antwerpen, omdat die nog de betaling moest regelen. Uiteindelijk voegde ook S. zich bij de andere verdachten en zou de betaling zijn geregeld.

Het onderzoek is nog steeds in volle gang, zo liet officier van justitie Eveline Smale gisteren weten. Ze hoopt nog steeds de opdrachtgever van de moord te kunnen oppakken, of dat nu Miloud B. of die Viktor uit Antwerpen is.

In elk geval blijven de vier verdachten van het regelen en uitvoeren van de moord nog wel vast. Drie zitten vast in Nederland en de vierde zit nog in Duitsland in de cel.

Op 9 april gaat de zaak verder, maar tot strafeisen komt het voorlopig nog lang niet.