NIEUWDORP (ANP) – Museum Infatuate in het Zeeuwse Nieuwdorp wordt op 30 oktober heropend. Het vernieuwde museum herdenkt dan de bevrijding van Midden en Zuid-Zeeland door Slag om de Schelde, die dan 65 jaar geleden begon. Een van de lastigste gevechten in de Tweede Wereldoorlog om via Zeeland de haven van Antwerpen te kunnen bereiken.

De grote Belgische havenstad was al bevrijd, maar doordat de Duitsers Zeeland nog bezetten, hadden de geallieerden nog geen toegang tot die haven. Eerst moest de Westerschelde bereikbaar zijn en dat kon alleen door het door uitschakelen van de Duitsers op de Schelde-oevers van Zuid-Beveland, Walcheren en Zeeuws-Vlaanderen.

Na de bevrijding van Zeeuws-Vlaanderen en Zuid-Beveland, betekende de bevrijding van Walcheren het laatste, maar ook lastigste deel. De Duitsers waren vastberaden niet op te geven en de verdediging was ijzersterk.

De toegang over land was slechts mogelijk via de smalle Sloedam, waar de tegenstand bijzonder hevig was. Daarom besloten de Engelsen de Walcherse dijken te bombarderen. Vele honderden bommen vernielden de dijken bij Westkapelle, Vlissingen en Veere en zorgden ervoor dat grote delen van Walcheren onder water kwamen staan, waardoor het de Duitsers onmogelijk werd gemaakt zich te bevoorraden.

Pas daarna beginnen de operaties No Name en Infatuate, waaraan het museum haar naam dankt. Via de Sloedam vallen de Canadezen Walcheren aan, maar lopen keer op keer tegen de Duitse afweer aan. Pas nadat de Schotten na drie dagen bij Nieuwdorp het Sloe via het water oversteken, geven de Duitsers de Sloedam gewonnen. Intussen landen op 1 november geallieerden voor Infatuate op de stranden van Vlissingen en Westkapelle. De inname van Vlissingen wordt door sluipschutters verstoord en het duurt drie dagen voor de havenstad letterlijk straat voor straat wordt bevrijd.

Pas op 6 november, na nog eens drie dagen vechten in verschillende dorpen, geeft de Duitse generaal Daser zich over in Middelburg. Op 8 november is Vrouwenpolder het laatste dorp dat in handen van de geallieerden komt.

De complete operatie kost ongeveer 6.500 geallieerden het leven. Het duurt anderhalf jaar voor het laatste gat in de dijken wordt gedicht. De Westerschelde wordt al tijdens de gevechten op Walcheren mijnenvrij gemaakt. Op 26 november varen de eerste geallieerde schepen naar Antwerpen.

Bij de heropening krijgt het museum de nieuwe naam Bevrijdingsmuseum Zeeland. Canadese en Schotse veteranen zullen het dan bezoeken. Vrijdag 30 oktober zal er een colonne van ruim 100 oude oorlogsvoertuigen de route rijden die de Canadezen in 1944 ook reden. Ook zullen in het openingsweekeinde bommenwerpers over Walcheren vliegen en de kanonnen op de dijk bij Nieuwdorp worden weer gebruikt.