ZIERIKZEE (ANP) – Burgemeester Gerard Rabelink van Schouwen-Duiveland heeft het Openbaar Ministerie (OM) gewaarschuwd dat er een acute dreiging was voor de veiligheid van het gezin, dat zaterdag slachtoffer werd van een gezinsdrama. Dat heeft hij maandag bekendgemaakt.

De burgemeester schreef op 27 januari in een brief aan het OM dat zowel hij als de politie en diverse zorginstellingen verschillende keren vervangende woonruimte hadden aangeboden aan de vrouw, maar dat zij dit pertinent weigerde. Rabelink maakte dit maandag bekend in reactie op geruchten in Zierikzee dat hij niet genoeg zou hebben gedaan om het gezin tegen de man te beschermen, zo liet hij weten.

Het OM lichtte op 1 februari de politie over de dreiging in. De politie liet het OM op 10 februari weten dat de vrouw niet uit haar woning wilde vertrekken, maar dat het gezin gevaar liep. De man is daarop direct opgepakt op grond van een aangifte van een zedenmisdrijf door de dochter.

De raadkamer schorste de man op 24 februari onder de voorwaarde dat hij geen contact mocht opnemen met zijn familie en ook niet in Zierikzee mocht komen. Ook bij een eerdere schorsing in december, toen hij voor huiselijk geweld vastzat, gold die voorwaarde al. Het Openbaar Ministerie had aanwijzingen voor aan ,,eerwraak gerelateerde dreigingen’’. Al in december kwam de Officier van Justitie in de rechtbank al met de beschuldiging dat de man vanuit het Huis van Bewaring een vuurwapen wilde regelen om zijn vrouw dood te schieten. Desondanks ging het OM niet in beroep tegen de schorsing.

Een woordvoerder van het OM zegt maandagavond dat zowel het bewijs rondom de zedenzaak als de beschuldiging van het wapenbezit dun was. ,,Daarmee loop je de kans dat het Hof zegt dat de zaak zo dun is dat ze het voorarrest niet eens meer toewijzen. In zo’n geval gelden de beperkende voorwaarden ook niet meer. Door niet in beroep te gaan, kon de politie de man stante pede oppakken als hij in Zierikzee zou komen of naar zijn familie zou bellen.’’

Het gezin had sinds 1 februari beveiliging. Hoe die beveiliging in elkaar stak mag een woordvoerster van het OM niet vertellen. ,,Ik ga er vanuit dat de beveiliging secuur is uitgevoerd. De man is ook op verschillende momenten opgepakt. Wij hebben nooit een melding gehad van schending van het verbod op contact of het straatverbod.”