Ik woon al een tijdje in Zeeland. Mijn hele leven al, op vijf jaar in Tilburg na dan. Zeeland is een toeristisch gebied, zie ook hier. Dat is op zich logisch, want de zuidwestelijke provincie heeft de mooiste stranden van het land. Renesse, Vrouwenpolder, Domburg en Cadzand: stuk voor stuk mooier dan drukke en bekende stranden als Scheveningen of Zandvoort.

De stranden trekken voornamelijk Duitse toeristen. Rijd tussen april en september voor de grap eens door Domburg en probeer de Nederlandse kentekens te vinden. Probeer in datzelfde dorp een baan te vinden als je geen Duits spreekt, het gaat je niet lukken.

Al die toeristen zorgen ervoor dat er ook veel Duits te lezen is. Logisch natuurlijk dat op een willekeurige menukaart in de Zeeuwse rivièra de gerechten eerst in het Duits staan en daarna de vertaling in het Nederlands eronder.

Rijkswaterstaat maakt het echter te bont. Al een jaar is ze bezig met de reconstructie van de N57. Het is een langdurige klus die de doorgaande weg tussen Rotterdam en Middelburg aantrekkelijker moet maken. Maar bij Vrouwenpolder kom je toch wel iets heel opmerkelijks tegen. Een bord met alleen de tekst: ‘Vielen Dank für Ihr Verständnis’, met daaronder de website van Rijkswaterstaat.

De wegbeheerder bedankt daarmee dus alleen de Duitse berijder van de weg. Een bord met ‘Bedankt voor uw begrip’, dat veelvuldig wordt gebruikt bij wegwerkzaamheden, staat ook wel in Vrouwenpolder, maar is vele malen kleiner. Dat ze ook de Duitse toerist bedankt voor het begrip is aardig en getuigt van begrip voor de regio. Maar Rijkswaterstaat, het zou je sieren om ook toch vooral de mensen te bedanken die ervoor zorgen dat je deze werkzaamheden überhaupt kan betalen.