YERSEKE (ANP) – Het testen kan nu echt beginnen. De aanlegfase van de led-verlichting in de Zeeuwse Vlaketunnel is voorbij. Het is de eerste tunnel ter wereld die volledig is verlicht door led-lampen en wordt nu getest. Dat liet een woordvoerder van Rijkswaterstaat dinsdag weten.

Tunnels in Nederland worden doorgaans verlicht met natriumlampen. Dat gaat veranderen. led-verlichting is de toekomst en hoewel het op dit moment nog duurder in aanleg is, verwacht Rijkswaterstaat dat het over een jaar al goedkoper is dan de natriumlamp. Het voordeel van led-verlichting is dat het licht gelijkmatiger kan worden verdeeld door de tunnel en dat het op talloze manieren kan worden ingesteld, voor een beter effect. Bovendien heeft het 90 procent minder onderhoud nodig en verbruikt het minder stroom.

Toen de led-verlichting net was aangelegd, ontving Rijkswaterstaat nog diverse klachten. Het licht was te fel. Inmiddels is het dat gedimd en zijn er geen klachten meer. Toch gaat Rijkswaterstaat na de zomer beginnen met nieuwe testen. De instellingen worden geoptimaliseerd. ,,Het gaat met name om beleving’’, zegt een woordvoerder van Rijkswaterstaat. ,,Hoe beleeft een automobilist het licht als hij de tunnel binnenrijdt, als hij erin rijdt en als hij er weer uit gaat.’’

Uiteindelijk wil Rijkswaterstaat in veel meer tunnels in het land led-verlichting aanleggen.