MIDDELBURG (ANP) – De waterschappen in Zeeland sturen dinsdag en woensdag brandbrieven naar alle campinghouders. Zij moeten toeristen op het hart drukken alleen maar normaal toiletpapier door de wc te spoelen. Rioolgemalen raken verstopt door vochtige doekjes, tampons, maandverband en zelfs T-shirts en slipjes.

In de brief vraagt het waterschap de campinghouders om het probleem extra bij hun gasten onder de aandacht te brengen. De campingexploitanten zouden een pamflet moeten ophangen in hun toiletgebouwen om te waarschuwen.

Met name in de zomer doet dit probleem zich voor in Zeeland. Er zijn twee keer zoveel mensen door de toestroom van toeristen. Vooral als het droog is geweest doemen problemen op. Als dan een regenbui valt, komt al het vuil tegelijk het gemaal binnen, waarmee de pompen verstopt raken. Elke week haalt het waterschap 1.000 liter vuil uit de pompen.

Het waterschap weet dat ook in andere delen van het land rioolgemalen verstoppen doordat de verkeerde dingen door de wc worden gespoeld.

Zie hier de brief.