MIDDELBURG – Oud-kardinaal Ad Simonis is opgeroepen in een zaak over seksueel misbruik binnen de Rooms Katholieke Kerk voor de rechtbank in Middelburg te getuigen. Dat heeft advocaat Martin de Witte woensdag laten weten, naar aanleiding van een bericht in NRC Handelsblad.

Naast Simonis worden ook bisschop Hans van den Hende en oud-bisschop Huub Ernst, beiden van Breda, verhoord. Het is volgens De Witte uniek in Nederland dat zo’n verhoor van de kerk in de rechtbank plaatsvindt.

De zaak draait om Dave ter Hoor, die via een civiele procedure een schadevergoeding wil van het bisdom Breda. Die was werkgever van pater Jan N. In 1980 werd een zaak tegen hem in verband met misbruik geseponeerd, ondanks een bekentenis. Vier jaar later werd hij pastoor in Terneuzen, maar in 1990 kreeg hij oneervol ontslag na een veroordeling wegens ontucht met drie minderjarige jongens.

De Witte vertegenwoordigt 120 mensen die de kerk beschuldigen van misbruik. ”Ons viel op dat meerdere mensen door pater Jan zijn misbruikt. De kerk moet daarvan geweten hebben en we verwijten haar dan ook nalatigheid. Met deze getuigenoproepen willen we onder ede horen wat het bisdom Breda exact wist van het misbruik.”