GOES (ANP) – Er komt toch geen spoorbak tegen geluids- en trillingsoverlast van goederentreinen in Goes. Het project dat 40 miljoen euro moest kosten, kan worden afgeblazen. Treinen rijden voortaan met 60 kilometer per uur door de Zeeuwse stad. Dat voorstel heeft ProRail de gemeente Goes gedaan, zo laat wethouder Loes Meeuwisse vrijdag weten.

Jarenlang is er over gesteggeld en er zijn talloze varianten bedacht, maar in februari nam de gemeenteraad nog het besluit om een betonnen bak om het spoor te leggen. In Goes passeren dagelijks zo’n tien lange goederentreinen, maar naar verwachting zijn dat er in 2015 al 25.

Het havenbedrijf Zeeland Seaports zegt van niets te weten. ,,We zijn verbijsterd”, zegt een woordvoerster. Zeeland Seaports zou instaan voor de helft van alle kosten van het project. Dit nieuwe plan is echter stukken goedkoper.

Langzaam rijden is altijd een wens geweest van de gemeente Goes, zo laat Meeuwisse weten. ,,Volgens ProRail kon dit plan niet en nu plotseling wel. We zien dit als een goed alternatief voor de spoorbak. We gaan ook hiervan de effecten nader onderzoeken.’’

Dat ProRail nu met het idee komt, ligt aan de planning van het hele project, volgens een woordvoerster. ,,We zijn terughoudend met dit soort maatregelen, want het kan een behoorlijk effect hebben op het werk van onze klanten, waaronder de Spoorwegen. Aan het begin van het project konden we nog niet zien hoe de dienstregeling er over vijf tot tien jaar uit zou zien. We weten ook nu pas goed hoe de dienstregeling de komende twee tot drie jaar zal zijn. We denken dat de effecten wellicht gaan meevallen.’’

Zeeland Seaports wilde ook nadat ze van de gemeente Goes van de plannen hoorde niet reageren. Plaatsvervangend directeur David Moolenbergh wil het voorstel eerst beter bestuderen.