OOST-SOUBURG (ANP) – Het CDA moet aan ‘damage control’ werken, nu de formatie met de VVD en de PVV is mislukt. Dat zegt Jan Bergen, fractievoorzitter van het CDA in Zeeland. ,,We moeten de boel bij elkaar zien te houden.”

Zeeland is van oudsher een provincie waar het CDA groot is. Bergen was geen groot voorstander van de voorgenomen coalitie. ,,De vraag bij mij was wie nu wie gedoogde. Gedoogt de PVV dat de andere twee regeren, of gedogen CDA en VVD dat Wilders en zijn partij al hun uitingen maar kunnen doen?”

In Zeeland hadden CDA’ers wel het idee om eerst het resultaat af te wachten. ,,De dosering en timing van de brief van Klink was niet handig. Binnen de partij zal nog veel discussie zijn. Over alles: van de verkiezingsnederlaag tot en met de situatie van vandaag. Ik hoop nu zelf op een middenkabinet, met de VVD en de PvdA.”