MIDDELBURG (ANP) – De provincie Zeeland is boos op de VROM-inspectie vanwege de beschuldigingen dat Zeeland tekortschiet bij het controleren en aanpakken van overtredingen van milieu- en veiligheidseisen bij fosforfabriek Thermphos in Ritthem. Dat blijkt uit een brief die de provincie op 8 juni naar het ministerie stuurde en die vrijdag werd vrijgegeven.

Volgens de provincie is een toelichting op de controle eerder in een brief uitgelegd en werden overtredingen op 8 juni ook al aangepakt door verschillende boetes uit te delen. ,,Uw standpunt daarover bevreemdt ons dan ook zeer”, staat in de brief. De provincie bestrijdt dat ze deadlines overschrijdt en onvoldoende prioriteit geeft aan de aanpak van Thermphos.

Dat de VROM-inspectie dreigde zelf in te grijpen met eventueel sluiting van Thermphos als gevolg, kan de provincie ook niet plaatsen, omdat ze alles in het werk zou stellen de fabriek te controleren en het beleid te handhaven. Bovendien zouden VROM en de provincie samen optreden.

De provincie wil het plan van aanpak bij de controle niet vrijgeven. ,,Het plan van aanpak geeft onze strategie weer over het Thermphos-dossier”, schrijft een medewerker als om dat plan wordt gevraagd.

Hier de brief aan VROM.