GOES (ANP) – Zeeland blijft nog even zonder vrouwelijke burgemeester. Dat werd duidelijk nadat donderdagavond in Goes en Vlissingen een nieuwe burgemeester werd voorgedragen.

In Goes word René Verhulst burgemeester. Hij volgt per 1 december Dick van der Zaag op, die na 17 jaar opstapt. Verhulst is 50 jaar oud en werkt als directeur aan de Universiteit van Amsterdam. Hij was 5 jaar CDA-wethouder in Utrecht. Hij is geboren in Kapelle, vlak bij Goes.
In Vlissingen droeg de gemeenteraad een uur later René Roep (CDA) voor. Die is momenteel burgemeester in Gilze-Rijen. Roep is 57 en was voorheen ook burgemeester in Maasbracht. Hij volgt Wim Dijkstra op, die interim-burgemeester was na het vertrek van Anneke van Dok-Van Weele. Zij stapte samen met het hele college op nadat het vertrouwen was opgezegd naar aanleiding van een nieuwbouwplan.
Met name de voordracht in Goes is opmerkelijk. Commissaris van de koningin in Zeeland, Karla Peijs, pleitte voor een vrouw. Ook de vacature was opgesteld in de zij-vorm. In Zeeland komen binnenkort nog twee nieuwe burgemeesters: in Kapelle en in Sluis. Van de politieke topbestuurders in de provincie is alleen Peijs een vrouw, alle burgemeesters en gedeputeerden zijn mannen.