CADZAND (ANP) – Bewoners in Cadzand zullen in november last ondervinden van het ruimen van de bommen die in de afgelopen weken zijn gevonden. In totaal worden tachtig panden ontruimd, zo liet de gemeente Sluis, waar Cadzand onder valt, woensdag weten.

In totaal zijn twintig panden permanent bewoond en zitten in sommige panden bedrijven. Verder gaat het veelal om vakantiewoningen. In september en oktober werden in totaal zes grote onontplofte vliegtuigbommen en zevenhonderd onontplofte mijnen gevonden. De mijnen zijn al ontmanteld en de Explosieven Opruimingsdienst Defensie maakt de bommen op 17 november onschadelijk.

In het gebied werd uitgebreid onderzoek gedaan naar explosieven vanwege een plan voor het bouwen van 450 recreatiewoningen. Tot de explosieven onschadelijk zijn gemaakt is een noodverordening in het plangebied van kracht. De explosieven zijn beschermd onder containers met zand.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd bij de grensplaats Cadzand hevig gevochten. De grote hoeveelheid bommen en mijnen zouden een overblijfsel zijn van de slag om de Schelde in oktober-november 1944.

Engelse geallieerden wilde de Scheldemonding bevrijden van de Duitste troepen om zo de weg naar Antwerpen vrij te maken voor bevoorrading. Een groot aantal explosieven is nooit ontploft en ligt ruim zestig jaar later nog altijd in de grond.