NIEUWDORP (ANP) – Het havenschap Zeeland Seaports is met de aanleg van de Scaldiahaven in Vlissingen-Oost klaar om de overslag in de komende tien jaar te vergroten van 30 tot 50 miljoen ton. Dat zei een woordvoerder dinsdag tijdens de opening van de nieuwe haven.

Koningin Beatrix opende in Nieuwdorp de Scaldiahaven. De aanleg kostte 60 miljoen euro en was de laatste mogelijkheid voor het havenschap om binnendijks een haven aan te leggen. De officiële opening gebeurde met schepen van bergings- en sleepbedrijf Multraship die een ‘dans’ uitvoerden voor de nieuwe kade.

De Scaldiahaven zal werk bieden aan ongeveer tweehonderd mensen. De haven heeft een kade van 880 meter lengte en een dwarskade van nog eens 250 meter. Onder meer bedrijven als Sea Invest/Zuidnatie, Verbrugge en Multraship gaan zich er vestigen.

Weliswaar is de Scaldiahaven de laatste haven die binnen de huidige mogelijkheden binnendijks kan worden aangelegd, maar het havenschap verwacht nog wel een aantal insteekhavens te kunnen maken langs het Kanaal van Gent naar Terneuzen. Daar wordt in maart ook nog de verdieping van een andere haven opgeleverd, de Autrichehaven van 900 meter lang.