MIDDELBURG (ANP) – De provincie Zeeland geeft Thermphos International in het Zeeuwse Ritthem een milieuvergunning. De eisen waaraan de fosforfabriek moet voldoen, zijn strenger dan de huidige regels. Dat heeft de provincie vrijdag laten weten.

Thermphos kwam onder vuur doordat het veel te veel dioxine uitstoot. De VROM Inspectie dreigde met het sluiten van de fabriek als het bedrijf niet snel voldoet aan de landelijke normen. Het Openbaar Ministerie (OM) maakte donderdag bekend een strafrechtelijk onderzoek te zijn gestart naar overtredingen van de milieuwet door het Zeeuwse bedrijf.

Uit nieuwe metingen blijkt dat de uitstoot van dioxine is teruggebracht naar minder dan 0,4 nanogram per kubieke meter. Dat is nog steeds ruimschoots meer dan de landelijke norm van 0,1, maar minder dan tijdelijke norm die is opgelegd. Er wordt met de nieuwe vergunning wel geëist dat Thermphos in 2014 onder de landelijke norm moet zitten.

Rob de Ruiter, directeur van Thermphos, reageert opgelucht. ,,Wij zijn blij dat de waarden onder de door de provincie afgegeven vergunning blijven, maar we realiseren ons goed dat we er daarmee nog niet zijn.’’

Thermphos zal naast het beperken van de uitstoot van dioxine meer moeten tegen de uitstoot van zware metalen, tegen de geuroverlast en voor de veiligheid in de fabriek zelf.