CADZAND (ANP) – Alle zes vliegtuigbommen in het Zeeuwse Cadzand zijn ontmanteld. Dat heeft een woordvoerder van de gemeente Sluis, waar Cadzand onder valt, woensdag laten weten.

Bij een van de bommen lukte het niet deze helemaal onschadelijk te maken. De ontsteker ging er wel af, maar de slagpijp zit er nog in. Deze wordt donderdag met extra zorg en onder extra politiebegeleiding vervoerd naar Nieuwvliet-Bad, waar ook alle andere bommen tot ontploffing worden gebracht door de Explosieven Opruimingsdienst Defensie.

De operatie duurde de hele dag. Vanwege gevaar voor de omgeving werden tachtig huizen ontruimd, waarvan er twintig permanent zijn bewoond door 56 mensen. Volgens de woordvoerder verliep de ontruiming goed en hadden mensen begrip voor de situatie.

De ontmanteling van de bommen verliep soepel en op de ene bom na deden zich geen problemen voor. De operatie begon om acht uur in de ochtend en kwart voor vier werd het sein veilig gegeven. Donderdag wordt vanaf tien uur elk uur een bom tot ontploffing gebracht op het strand bij Nieuwvliet-Bad.