MIDDELBURG (ANP) – De provincie Zeeland moet verantwoorden waarom het al jarenlang toestaat dat fosforfabriek Thermphos in Vlissingen-Oost veel te veel giftige stoffen zoals dioxine en cadmium uitstoot. Dat is de insteek van het debat dat vrijdag in Provinciale Staten wordt gehouden.

Ook zal worden gevraagd om een onafhankelijk onderzoek naar de effecten van de uitstoot op de volksgezondheid. De GGD, huisartsen en het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu RIVM moeten dat samen uitzoeken, zo liet CDA-fractievoorzitter Jan Bergen donderdag weten.

Thermphos raakte in opspraak nadat de VROM-inspectie dreigde de fabriek te sluiten vanwege een te hoge uitstoot van vervuilende stoffen en de gebrekkige veiligheid in de fabriek zelf. Het Openbaar Ministerie (OM) maakte vorige week bekend een strafrechtelijk onderzoek te zijn gestart naar overtredingen van de milieuwet door het Zeeuwse bedrijf.

Het televisieprogramma Zembla zond zaterdag een reportage uit over de vervuiling. Volgens Peter Holtring van de PvdA heerst er grote ongerustheid. ,,Niet vanwege de inhoud van de reportage, maar door  het ontbreken van een weerwoord van de gedeputeerde, die werd geïnterviewd.’’ ,,Zijn antwoorden leverden alleen maar meer vragen op’’, voegde Hans Segers van de SP toe.

De SP, het CDA, de PvdA en de Partij voor Zeeland, willen een onafhankelijk onderzoek naar de gevolgen voor de volksgezondheid. De vier vormen samen een meerderheid in Provinciale Staten.

Vorige week gaf de provincie nog een nieuwe milieuvergunning aan Thermphos. Daarin wordt gedoogd dat de fabriek tot uiterlijk 2014 vier keer zoveel dioxine uitstoot dat landelijk is toegestaan. In elk geval het CDA vindt dat te laat en wil die termijn verkorten.

Er wordt niet verwacht dat gedeputeerde Marten Wiersma wordt weggestuurd. Hij is slechts verantwoordelijk voor milieuzaken. Commissaris van de koningin Karla Peijs is verantwoordelijk voor de handhaving.