BORSSELE (ANP) – Kernafval uit de reactor in het Noord-Hollandse Petten is woensdag veilig aangekomen bij de Covra in Borssele. Dat heeft Hans Codee, directeur van de enige opslagplaats van kernafval in Nederland, gezegd.

Het afval werd in een groot konvooi met camerawagens, helikopters en gepantserde wagens over snelwegen naar Zeeland gebracht. Het ging, omgeven door allerlei veiligheidsmaatregelen, om een regulier jaarlijks transport van uraniumfilters die gebruikt worden bij het splijtingsproces.

De uraniumfilters zijn hoogradioactief afval en behoren volgens Codee tot de meest radioactieve stoffen in Nederland. ,,We gaan er dan ook uiterst rustig mee om en nemen heel veel veiligheidsmaatregelen.’’ Daardoor duurt het volgens de directeur van de opslagplaats een kleine twee weken voor het afval definitief is opgeslagen.

In totaal gaat het om ongeveer 0,3 kubieke meter afval.