HEINKENSZAND (ANP) – De uitstoot van dioxine bij fosforfabriek Thermphos in Vlissingen-Oost blijft te hoog. Dat is woensdag bekendgemaakt na metingen die de provincie Zeeland in november deed.

Thermphos raakte in opspraak doordat het bedrijf al jaren te veel dioxine en zware metalen zoals cadmium uitstoot. Het bedrijf krijgt in januari een vergunning, waarbij het 0,4 nanogram dioxine mag uitstoten. Dat is al vier keer zo veel als de landelijke richtlijn, maar Thermphos stoot sinds het intrekken van de laatste gedoogvergunning in november alleen maar meer dioxine uit dan daarvoor.

Behalve een uitschieter naar 3,01 nanogram werden in de tweede helft van november nog drie keer waarden gemeten van meer dan 1 nanogram.

Op een informatieavond voor bewoners liet commissaris van de koningin Karla Peijs woensdag weten deze metingen te gebruiken om ,,een patroon van metingen te krijgen om vanaf januari sneller te kunnen handhaven.’’ Dat houdt in dat Thermphos sneller boetes kan krijgen of in het uiterste geval dicht moet.

De fabriek kan op basis van de metingen van november en december geen boetes krijgen of worden gesloten, ook al zijn die tien keer hoger dan de landelijke norm. Sluiten is volgens gedeputeerde Marten Wiersma (milieu) alleen mogelijk bij ernstige gevaren voor de volksgezondheid. ,,Dat is nu niet aan de orde. Maar als het milieu te veel schade lijdt, gaan we over tot sluiten. Dat hebben we in het verleden ook al gedaan, bijvoorbeeld bij een bedrijf als Broomchemie.’’