In tegenstelling tot in de meeste jaaroverzichten is dit geen lijstje van de allerbelangrijkste gebeurtenissen. Dit jaaroverzicht bevat uit elke maand één nieuwsbericht. Een bericht dat op de een of andere manier belangrijk was voor het nieuws dat in die maand gebeurde. Het is geen in vogelvlucht waarbij alles is te zien wat in 2010 gebeurde. Het zijn meer bokkensprongen van hot naar her.

Januari

In de eerste maand van 2010 was het redelijk rustig in Zeeland. Toch was er één gebeurtenis die me is bijgebleven. Via een tip hoorde ik over een zelfmoord in een cel in Torentijd, het Huis van Bewaring in Middelburg. Er is door autoriteiten eigenlijk niet echt over naar buiten getreden. In een cel zou je immers geen zelfmoord moeten kunnen plegen. Toch gebeurde het. Op 2 januari al.

Verdachte van moord pleegt zelfmoord in cel

MIDDELBURG (ANP) – Een 46-jarige van moord verdachte man uit Terneuzen heeft op 2 januari zelfmoord gepleegd in het Huis van Bewaring Torentijd in Middelburg. Dat heeft het Openbaar Ministerie (OM) woensdag bevestigd.

De man werd verdacht van het wurgen van zijn vrouw en zou donderdag moeten voorkomen. De rechtszaak gaat wel door, volgens een woordvoerster, maar de rechtbank zal zich niet-ontvankelijk verklaren.

Hoe de man in het huis van bewaring zelfmoord heeft kunnen plegen, kan het OM niet zeggen. Een woordvoerder van het ministerie van Justitie, verantwoordelijk voor de gevangenissen, kan niet zeggen hoe dit heeft kunnen gebeuren. ,,Er zijn veel methoden waarop zelfdoding kan. Niet alles is te voorkomen en uit piëteit met de nabestaanden doen we daar geen uitspraken over.’’

Justitie heeft melding gemaakt van het incident bij de Officier van Justitie en bij de Inspectie voor Gezondheidszorg. Die zullen de zaak onderzoeken.

Februari

Het lijkt een nietszeggende afspraak. Eén die eigenlijk altijd al geldt. Voor Goes was de afspraak die de lokale politici voor de verkiezingen met elkaar maakten echter nieuws. Praten over wat voor coalities er na de verkiezing mogelijk zouden zijn, zou not done zijn dit jaar. Het biddagakkoord van 2006 zorgde nog altijd voor gespannen verhoudingen in de Goese gemeenteraad.

Collegevorming Goes pas na verkiezingen

GOES (ANP) – Partijen in het Zeeuwse Goes mogen niet praten over collegevorming voor de dag na de verkiezingen. Dat hebben de zes fractievoorzitters en de nog niet vertegenwoordigde SP afgesproken, nadat vier jaar geleden commotie ontstond over het zogeheten biddagakkoord.

In Goes ontstond de commotie destijds donderdagmorgen toen er al een akkoord was tussen CDA, VVD en SGP/ChristenUnie, nog voor andere politieke partijen de kans hadden zich te uiten. De PvdA, de grootste partij, werd daardoor buiten het college gehouden.

Lijsttrekker Henk Hoogerland van de PvdA is blij met de afspraak. ,,Donderdag komen we pas bij elkaar. De grootste partij levert de gespreksleider en iedereen komt daardoor aan het woord.’’ Ook lijsttrekker Dick van der Velde van de VVD bevestigt de gemaakte afspraak. ,,Het was destijds niet chique, maar wel bijzonder doelmatig.’’ Carel Bruring van GroenLinks voegt nog toe dat niet de uitslag het probleem was, maar dat andere partijen niet zijn gehoord.

Maart

In maart stond Zeeland een klein beetje op z’n kop. Een gezinsdrama is nooit leuk, maar het dodelijk drama dat zich in een Zierikzees gezin afspeelde, zorgde voor nog een groot drama. Bij de overheid. Nooit eerder in Zeeland rolden overheidsinstanties zo open en bloot ruziënd over straat. De gemeente wees naar het Openbaar Ministerie, die wees weer naar de rechtbank en die wees weer naar de politie. Hieronder een van de eerste berichten over het vingerwijzen. Het zou een periode betekenen waarin ikzelf bijna de hele voorpagina volschreef van de website van de Telegraaf.

Burgemeester Zierikzee waarschuwde justitie

ZIERIKZEE (ANP) – Burgemeester Gerard Rabelink van Schouwen-Duiveland heeft het Openbaar Ministerie (OM) gewaarschuwd dat er een acute dreiging was voor de veiligheid van het gezin, dat zaterdag slachtoffer werd van een gezinsdrama. Dat heeft hij maandag bekendgemaakt.

De burgemeester schreef op 27 januari in een brief aan het OM dat zowel hij als de politie en diverse zorginstellingen verschillende keren vervangende woonruimte hadden aangeboden aan de vrouw, maar dat zij dit pertinent weigerde. Rabelink maakte dit maandag bekend in reactie op geruchten in Zierikzee dat hij niet genoeg zou hebben gedaan om het gezin tegen de man te beschermen, zo liet hij weten.

Het OM lichtte op 1 februari de politie over de dreiging in. De politie liet het OM op 10 februari weten dat de vrouw niet uit haar woning wilde vertrekken, maar dat het gezin gevaar liep. De man is daarop direct opgepakt op grond van een aangifte van een zedenmisdrijf door de dochter.

De raadkamer schorste de man op 24 februari onder de voorwaarde dat hij geen contact mocht opnemen met zijn familie en ook niet in Zierikzee mocht komen. Ook bij een eerdere schorsing in december, toen hij voor huiselijk geweld vastzat, gold die voorwaarde al. Het Openbaar Ministerie had aanwijzingen voor aan ,,eerwraak gerelateerde dreigingen’’. Al in december kwam de Officier van Justitie in de rechtbank al met de beschuldiging dat de man vanuit het Huis van Bewaring een vuurwapen wilde regelen om zijn vrouw dood te schieten. Desondanks ging het OM niet in beroep tegen de schorsing.

Een woordvoerder van het OM zegt maandagavond dat zowel het bewijs rondom de zedenzaak als de beschuldiging van het wapenbezit dun was. ,,Daarmee loop je de kans dat het Hof zegt dat de zaak zo dun is dat ze het voorarrest niet eens meer toewijzen. In zo’n geval gelden de beperkende voorwaarden ook niet meer. Door niet in beroep te gaan, kon de politie de man stante pede oppakken als hij in Zierikzee zou komen of naar zijn familie zou bellen.’’

Het gezin had sinds 1 februari beveiliging. Hoe die beveiliging in elkaar stak mag een woordvoerster van het OM niet vertellen. ,,Ik ga er vanuit dat de beveiliging secuur is uitgevoerd. De man is ook op verschillende momenten opgepakt. Wij hebben nooit een melding gehad van schending van het verbod op contact of het straatverbod.”

April

April stond in het teken van Koninginnedag. Koningin Beatrix zou met haar familie naar Wemeldinge en Middelburg komen om daar de nationale feestdag te vieren. Gezien de aanslag op de familie in Apeldoorn, een jaar eerder, lagen de gemeenten Middelburg en het piepkleine Kapelle onder een vergrootglas. Uiteindelijk gebeurde er, zoals verwacht, niets. Zeeland gaf de koninklijke familie Koninginnedag terug, zei Beatrix bij haar slotwoord op het bordes van het Middelburgse stadhuis. Hoe dat kwam? De Zeeuwen waren nuchter bij de organisatie. Koninginnedag was de strengst beveiligde ooit, maar zonder overdreven maatregelen voor het publiek.

Politie laakt veiligheidsadvies 30 april

MIDDELBURG (ANP) – In Middelburg en Wemeldinge worden tijdens Koninginnedag, in tegenstelling tot een aanbeveling van het instituut voor Veiligheid en Crisismanagement COT, geen poortjes ingezet om bezoekers te fouilleren. Dat liet een woordvoerster van de politie maandag weten.

Volgens de politie is het al nauwelijks mogelijk, maar zouden de poortjes ook de feeststemming kunnen bederven. ,,Het heeft alleen nut als het gebied compleet is afgesloten’’, zegt de woordvoerster desgevraagd.

Bovendien, zo zegt ze, heeft de politie de mogelijkheid tot preventief fouilleren, maakt ze gebruik van zogenaamde spotters die speciaal kijken naar mensen die zich raar gedragen en zijn er extra camera’s.