In tegenstelling tot in de meeste jaaroverzichten is dit geen lijstje van de allerbelangrijkste gebeurtenissen. Dit jaaroverzicht bevat uit elke maand één nieuwsbericht. Een bericht dat op de een of andere manier belangrijk was voor het nieuws dat in die maand gebeurde. Het is geen in vogelvlucht waarbij alles is te zien wat in 2010 gebeurde. Het zijn meer bokkensprongen van hot naar her.

Mei

Het tweede grote mega-evenement dat dit jaar in Middelburg plaatsvindt is de finish van een van de eerste etappes van de Giro d’Italia. De etappe die onder meer via de Brouwersdam en de Veerse Gatdam naar de hoofdstad van Zeeland leidde was een van de mooiste wielerkoersen dit jaar in Nederland. Schitterende waaiers met een al even schitterende achtergrond. 100.000 mensen maakten het live mee.

Twee keer zoveel publiek als op Koninginnedag

MIDDELBURG (ANP) – De finish van de Giro d’Italia heeft maandag met zo’n 75.000 toeschouwers in Middelburg twee keer zoveel publiek getrokken dan Koninginnedag, ruim een een week geleden. Dat zei een woordvoerder van de politie na afloop van de etappe.

De politie heeft alleen het publiek in de finishplaats geteld, maar de woordvoerster zegt dat er totaal dan zeker 100.000 mensen in Zeeland op de wielerwedstrijd afkwamen. Voor problemen met het verkeer hebben al die mensen niet gezorgd. ,,De omleidingsroutes werkten goed en de meeste overgangen konden al na ruim een uur weer open. Het was geen enkel probleem.’’

Volgens de woordvoerder zorgde onder meer het weer voor het grote bezoekersaantal en ook het feit dat Koninginnedag in twee plaatsen werd gevierd. In Wemeldinge en Middelburg waren toen bij elkaar in totaal 37.000 mensen.

Juni

Juni was uiteraard de maand van de verkiezingen voor de Tweede Kamer. Voor het eerst in jaren werd er weer in heel het land met het rode potlood gestemd. Een klein stukje terug in de tijd, zo lijkt het. Maar via het meest moderne medium ving ik als eerste op dat de stembussen wel eens te klein zouden kunnen zijn. Petra ‘Slijterijmeisje’ de Boevere twitterde er over vanuit haar stemlokaal in Breskens. Ik nam het over en niet veel later bleken in heel het land stembussen overvol.

Stembussen Sluis te klein

SLUIS (ANP) – De stembussen in de Zeeuwse gemeente Sluis zijn te klein. De grote stemformulieren vulden de bussen zo snel dat woensdag aan het eind van de ochtend al nieuwe stembussen werden gebracht op de stemlokalen, liet een woordvoerster weten.

De opkomst in Sluis is volgens de woordvoerder niet hoger dan normaal. ,,Van één van de acht grotere stembureaus kregen we een telefoontje dat de formulieren er bijna niet meer in pasten.’’ De actie was volgens haar niet voorzien. ,,Het is een noodoplossing.’’ De acht grootste stemlokalen in de gemeente worden voorzien van nieuwe stembussen.

Juli

Door veel mensen uitgekotst, maar inmiddels zit ze toch maar mooi in haar eentje op een boot ergens op zee. Laura Dekker, die met haar boot in de haven van het Schouwse Den Osse lag, hoorde in juli van de rechter dat ze eindelijk mocht vertrekken. Of het haar lukt om als jongste solozeilster ooit de wereld om te varen is afwachten. Wie weet staat de uitkomst volgend jaar in het jaaroverzicht.

Laura Dekker start solozeiltocht woensdag

DEN OSSE (ANP) – De 14-jarige Laura Dekker vertrekt komende woensdag voor haar solozeiltocht over de wereld. Dat laat ze zaterdag weten via haar weblog.

Ze vertrekt woensdag eerst naar Portugal, samen met haar vader. Tijdens die tocht worden de laatste dingen op haar boot Guppy getest en verbeterd. Daarna zal ze haar reis vanuit Portugal alleen voortzetten. Wanneer dat precies gebeurt, weet Dekker nog niet.

De ondertoezichtstelling door Jeugdzorg werd dinsdag door de kinderrechter in Middelburg opgeheven. Daardoor hebben de ouders van Laura weer het gezag over haar. Die vinden het goed dat ze een poging doet de jongste solozeilster te worden die rond de wereld vaart.

Augustus

In Vlissingen zijn er altijd rare dingen aan de hand. Samen met Wendy van den Hurk van de Provinciale Zeeuwse Courant schreef ik een paar dagen lang over Britannia, het hotel op de Vlissingse boulevard dat was verworden tot een speelbal tussen projectontwikkelaar en gemeente. Het begon met belangrijke adviezen die het college had achtergehouden voor de gemeenteraad. Het eindigde met het platleggen van ‘Het Brit’.

Vlissings college houdt advies stil voor raad

VLISSINGEN (ANP) – Het college van burgemeester en wethouders in Vlissingen heeft een belangrijk advies van de bezwarencommissie in de wind geslagen en ook de gemeenteraad niet geïnformeerd over het bestaan van dit advies. Dat zeggen raadsleden woensdag naar aanleiding van een verhaal in de Provinciale Zeeuwse Courant (PZC).

In oktober besloot het Vlissingse college ruim vijf jaar oude sloop- en bouwvergunningen voor hotel Britannia aan de Boulevard Evertsen in te trekken, waarna de aannemers bezwaar aantekenden. De commissie bezwaarschriften van de gemeente Vlissingen stelde de aannemers in februari in het gelijk, maar het college legde dat advies in april naast zich neer en trok de vergunningen in.

,,Ongepast”, stelt Ton de Nooij van GroenLinks. ,,Formeel hoeft het niet, maar we hadden het op prijs gesteld als we dit hadden geweten in zo’n gevoelig dossier.”

Ook de SP was graag van het advies op de hoogte geweest, aldus Sem Stroosnijder. De eenmansfractie POV heeft woensdag vragen gesteld. Alle drie de raadsleden hebben de adviezen die in bezit zijn van de PZC en het ANP niet.

Locoburgemeester Jacques Suurmond van Vlissingen vindt niet dat het college fout zat. ,,Het afgeven van sloop- en bouwvergunningen is een zuivere bevoegdheid van het college. Als er vragen zijn gedurende een proces dan zullen we die beantwoorden. Die waren er alleen niet.”

Al jarenlang is er onduidelijkheid in Vlissingen over wat er moet gebeuren met het voormalige hotel Britannia, dat al tien jaar leegstaat en verpaupert. De gemeente gaf begin 2004 sloop- en bouwvergunningen af aan aannemers. Daarna zette Bond Heemschut, een vereniging tot bescherming van cultuurmonumenten, een procedure in gang om Britannia tot rijksmonument te laten verklaren. Slopen en bouwen kon daardoor niet, tot halverwege 2009 werd besloten dat Britannia geen monument werd.

Het college geeft aan dat het te lang heeft geduurd voor een begin is gemaakt met de sloop en dat het de financiële belangen van de aannemers niet van doorslaggevende betekenis vindt. De gemeente schrijft dat ze ‘slapende vergunningen’ wil tegengaan: sloop- en bouwvergunningen waarvan geen gebruik wordt gemaakt, maar die wel geldig zijn.

Britannia heeft een geschiedenis als luxueus hotel aan het begin van de vorige eeuw. In de Tweede Wereldoorlog werd het als hoofdkwartier gebruikt door de Duitsers in Vlissingen.