In tegenstelling tot in de meeste jaaroverzichten is dit geen lijstje van de allerbelangrijkste gebeurtenissen. Dit jaaroverzicht bevat uit elke maand één nieuwsbericht. Een bericht dat op de een of andere manier belangrijk was voor het nieuws dat in die maand gebeurde. Het is geen in vogelvlucht waarbij alles is te zien wat in 2010 gebeurde. Het zijn meer bokkensprongen van hot naar her.

September

Eigenlijk hét onderwerp van 2010 in Zeeland. De uitstoot van dioxine en andere vervuilende stoffen bij fosforfabriek Thermphos liep de afgelopen jaren de spuigaten uit. Het werd zo erg dat werd gedreigd werd de fabriek te sluiten. Iedereen in de provincie vergaderde over Thermphos. Inmiddels is er een nieuwe vergunning, die morgen ingaat. Thermphos moet nu echt zich gaan houden aan scherpe normen. We zullen zien.

VROM: ernstige zorgen over chemisch bedrijf

HILVERSUM (ANP) – De VROM-Inspectie maakt zich ernstig zorgen over de milieu- en veiligheidsproblemen bij het chemisch bedrijf Thermphos in Zeeland. De inspectie zegt ervan uit te gaan dat de provincie op korte termijn ingrijpt. Indien dat niet gebeurt zal de inspectie zelf ingrijpen.

Het NOS-jornaal berichtte woensdag over de kwestie, gebaseerd op brieven van december vorig jaar en april dit jaar van de VROM-Inspectie aan het College van Gedeputeerde Staten van Zeeland. ,,Indien dit niet het geval is, zie ik mij genoodzaakt een formeel handhavingsverzoek hiervoor te doen”, schrijft de inspectie.

De inspectie maakt zich zorgen over de hardnekkige geuroverlast en de toename van de geurbelasting in de omgeving. Ook maakt de inspectie zich zorgen over de gezondheidsaspecten die verbonden zijn aan de uitstoot van de stoffen van de fabriek.

Het bedrijf heeft eerder een plan van aanpak geschreven om orde op zaken te stellen, maar dat gaat de inspectie niet snel genoeg. ,,Ik kan me niet aan de indruk onttrekken dat in de afgelopen periode Thermphos onvoldoende heeft geïnvesteerd in een verantwoorde en duurzame bedrijfsvoering op het gebied van veiligheid, arbo en milieu en daarbij een weinig pro-actieve houding aanneemt.”

De inspectie benadrukt de coördinerende rol die de provincie heeft bij het verbeterplan. ,,Indien daarvoor een duidelijke termijn ontbreekt, zult u daarvoor alternatieve scenario’s moeten ontwikkelen, inclusief het ultimum remedium van het sluiten van het bedrijf.”

Gedeputeerde Marten Wiersma van Milieu in Zeeland verwees naar commissaris van de koningin Karla Peijs. Zij is belast met deze zaak. Peijs is woensdagavond echter niet beschikbaar voor commentaar, zo liet het kabinet van de commissaris van de koning weten. Bij Thermphos was vooralsnog niemand bereikbaar.

Oktober

Geen groot nieuws, maar het leuke was dat het op één avond gebeurde. Zowel Vlissingen als Goes kreeg een nieuwe burgemeester. In tegenstelling tot anders werd er in geen van de twee steden gelekt uit de vertrouwenscommissie. Zeeuwse journalisten buitelden de laatste dagen voor de bekendmaking over elkaar met speculaties. Niemand had het goed. De twee nieuwe burgemeesters waren in Zeeland relatief onbekend.

Nog geen vrouwelijke burgemeester Zeeland

GOES (ANP) – Zeeland blijft nog even zonder vrouwelijke burgemeester. Dat werd duidelijk nadat donderdagavond in Goes en Vlissingen een nieuwe burgemeester werd voorgedragen.

In Goes word René Verhulst burgemeester. Hij volgt per 1 december Dick van der Zaag op, die na 17 jaar opstapt. Verhulst is 50 jaar oud en werkt als directeur aan de Universiteit van Amsterdam. Hij was 5 jaar CDA-wethouder in Utrecht. Hij is geboren in Kapelle, vlak bij Goes.

In Vlissingen droeg de gemeenteraad een uur later René Roep (CDA) voor. Die is momenteel burgemeester in Gilze-Rijen. Roep is 57 en was voorheen ook burgemeester in Maasbracht. Hij volgt Wim Dijkstra op, die interim-burgemeester was na het vertrek van Anneke van Dok-Van Weele. Zij stapte samen met het hele college op nadat het vertrouwen was opgezegd naar aanleiding van een nieuwbouwplan.

Met name de voordracht in Goes is opmerkelijk. Commissaris van de koningin in Zeeland, Karla Peijs, pleitte voor een vrouw. Ook de vacature was opgesteld in de zij-vorm. In Zeeland komen binnenkort nog twee nieuwe burgemeesters: in Kapelle en in Sluis. Van de politieke topbestuurders in de provincie is alleen Peijs een vrouw, alle burgemeesters en gedeputeerden zijn mannen.

November

Een gat in het wegdek van een tunnel zorgt voor grote problemen op de snelweg A58. Wat in eerste instantie een klein ongelukje lijkt, blijkt voor maandenlange overlast te zorgen. Bewoners in de buurt van de tunnel zijn bank voor verzakkingen. Rijkswaterstaat moet goed onderzoeken wat er nu eigenlijk precies aan de hand is. Nu zeven weken later is er van het herstel nog steeds niet veel terecht gekomen. In januari moet dat echt gaan gebeuren.

Vlaketunnel dicht door gat in A58

VLISSINGEN (ANP) – De Vlaketunnel tussen Bergen op Zoom en Vlissingen is vrijdagavond in beide richtingen afgesloten. Op de A58 tussen ‘s-Gravenpolder en de tunnel is een gat in het wegdek ontstaan. Rijkswaterstaat gaat een spoedreparatie uitvoeren die de hele nacht zal duren. Dat liet de ANWB weten.

Er zijn omleidingsroutes ingesteld. Verkeer in de richting Bergen op Zoom moet de borden met aanduiding U15 volgen, verkeer naar Vlissingen borden met U14. De werkzaamheden duren naar verwachting tot 06.00 uur zaterdagochtend.

Hoe het gat is ontstaan is niet duidelijk, maar vermoedelijk heeft het te maken met de regenval van de afgelopen 24 uur.

December

De laatste maand van het jaar is rustig. Op de laatste dag van het jaar echter niet meer. Vuurwerk luidt het einde van het jaar in. En in Zeeland gaat dat altijd net ietsje anders dan elders. Als je nu toch onroerend goed wil opblazen, waarmee kan je dat dan beter doen dan met een politiebureau.

Deur politiebureau opgeblazen

KAPELLE (ANP) – Vandalen hebben in de nacht van donderdag op vrijdag met vuurwerk de voordeur van het politiebureau in het Zeeuwse Kapelle opgeblazen. Dat liet de politie vrijdag weten.

Het glas en andere delen van de voordeur belandden volgens de politie ,,halverwege het bureau’’. Ook in een binnendeur ontstond een gat en het kozijn van de deur is compleet verbogen.

Het bureau was gesloten toen het gebeurde. De politie is nog op zoek naar de daders en over de schade is nog niets bekend.