KAPELLE (ANP) – De Vlaketunnel op de A58 bij het Zeeuwse Yerseke is uiterlijk voor Pasen weer helemaal gemaakt. Dat heeft directeur Wegen en Verkeer Ellen Visser van Rijkswaterstaat vrijdag gezegd. De tunnel is al sinds half november beperkt open, doordat het wegdek omhoogkwam.

De oorzaak van de schade is dat het staal van de trekankers, die de tunnel op zijn plaats houden, niet goed genoeg was. Bij meer dan de helft van de onderzochte ankers waren de stalen staven gebroken, zo liet Visser weten.

Dat het wegdek uiteindelijk omhoog kwam, werd veroorzaakt door een combinatie van gebroken trekankers, een verhoogde grondwaterstand door extreme regenval en het getij in het Kanaal door Zuid Beveland. Daardoor werd de spanning op het wegdek te groot. Rijkswaterstaat bekijkt nog of de leverancier aansprakelijk kan worden gesteld voor de levering van het staal.

Op 25 januari start Rijkswaterstaat met de definitieve reparatie van de tunnel. Dat gebeurt door duizend nieuwe trekankers te plaatsen. De kosten bedragen tussen de 12 en 17 miljoen euro. De reparatie van de tunnel wordt uitgevoerd door Heijmans.