MIDDELBURG (ANP) – Ook in Zeeland komt er een progressieve lijstverbinding voor de Provinciale Statenverkiezingen op 2 maart. PvdA, GroenLinks en D66 werken samen, zo lieten verschillende mensen binnen de partijen maandag weten.

In Limburg (GroenLinks, PvdA en PvdD) en Overijssel (GroenLinks en PvdA) zijn progressieve partijen ook een lijstverbinding aangegaan. Dat vergroot onder meer de kans op restzetels. De SP is volgens PvdA-lijsttrekker Annebeth Evertz ,,uitdrukkelijk gevraagd’’, maar wilde niet.

De reden voor de lijstverbinding is volgens Evertz niet om meer stemmen te kunnen krijgen voor een links blok in de Eerste Kamer, maar puur provinciaal gericht.

Volgens SP-lijsttrekker Ger van Unen is een lijstverbinding in Zeeland niet uit te leggen. ,,Er is in Zeeland geen samenwerking tussen bijvoorbeeld de PvdA en GroenLinks. GroenLinks zit zelfs in het college en het is dus raar om samen te werken met een partij die jou bestrijdt. Bovendien hebben wij nog harde noten te kraken met GroenLinks, met name over Thermphos. Als we al hadden samengewerkt met z’n allen was het misschien anders. Nu is het niet uit te leggen en doen wij dus niet mee.’’