WESTKAPELLE (ANP) – De overheid moet alsnog onderzoek doen naar het schietincident in 1956, waarbij de politie in het Zeeuwse Westkapelle negen Molukkers neerschoot. Dat zei de Zeeuwse gedeputeerde Harry van Waveren maandag bij de onthulling van een monument in Westkapelle ter nagedachtenis van de eerste Molukkers die maandag precies 60 jaar geleden naar Nederland kwamen.

Voor excuses is het te vroeg, vindt Van Waveren. ,,De politie trad op onder het bevel van de burgemeester, maar de indruk bestaat dat de politie ook te makkelijk schoot.’’ Burgemeester Rob van der Zwaag van Veere, waar Westkapelle onder valt, zei maandag dat het de toenmalige rijkspolitie was die de charge uitvoerde.

Molukkers, die in kampen in onder meer Westkapelle woonden, moesten in die tijd van de regering plotseling voor hun eigen onderhoud gaan zorgen. Er ontstonden protesten. In Westkapelle bestalen de Molukkers winkeliers met de mededeling: ,,Stuur de rekening maar naar de koningin.’’ De politie sloot het kamp. De zaak escaleerde toen twee Molukkers toch naar buiten wilden. De politie schoot. Een van de bewoonsters zei maandag daarover: ,,Ze richtten en begonnen met scherp te schieten. Ik zag hoe een oom neerviel. Er vielen negen zwaargewonden.’’

Commissaris van de koningin Karla Peijs van Zeeland onthulde het kunstwerk op de dijk in Westkapelle, vlakbij de plek waar het Westkapelse Molukkenkamp stond. Eén van de barakken waarin ze leefden staat nog overeind. De bedoeling is dat ook deze laatste barak binnenkort zal verdwijnen. Bij de onthulling waren een kleine tweehonderd mensen aanwezig.