DEN BOSCH (ANP) – Een 60-jarige kunsthandelaar moet vijf maanden de cel in omdat hij tussen 2004 en 2008 tientallen vervalste kunstwerken heeft verkocht van de Arnhemse kunstenaar Klaas Gubbels. Dat heeft het hof in Den Bosch woensdag in hoger beroep bepaald.

Naast de celstraf krijgt de Eindhovense handelaar nog zes maanden voorwaardelijk. Daarmee bevestigt het hof zijn schuld aan oplichting en het beroepsmatig schenden van auteursrecht.

De gedupeerden hadden ongeveer 80.000 euro schadevergoeding gevraagd. Omdat de kunsthandelaar inmiddels failliet is verklaard, moeten zij zich tot de curator wenden.

Wie het werk van Gubbels heeft gereproduceerd, heeft het onderzoek van justitie niet uitgewezen. De 75-jarige Klaas Gubbels is vooral beroemd van zijn afbeeldingen van koffiekannen, tafels, flessen en stoelen. De lichtvoetige en herkenbare voorstellingen zijn de laatste jaren iconen geworden.