BREDA – De 20-jarige Tilburgse die vorig jaar het nieuws haalde omdat ze iemand 500 euro betaalde om de vriend van haar moeder om het leven te brengen hoeft niet langer bang te zijn voor een gevangenisstraf. Volgens officier van justitie Lucas van Delft zou dat te veel overhoop halen in het leven van de zwakbegaafde vrouw.

De officier eiste daarom gisteren alleen nog een werkstraf van 240 uur en een voorwaardelijke gevangenisstraf van 257 dagen. De vrouw zat eerder al 108 dagen vast. In de gevangenis kreeg ze een baby en de vooruitzichten zijn goed voor haar. Zo heeft ze weer werk en heeft ze ook zicht op een vaste woning. Onder begeleiding van de reclassering wil ze dolgraag verder met haar leven. Een leven vol spijt, zoveel werd gisteren duidelijk in de rechtszaal.

De vrouw wilde van de vriend van haar moeder af, omdat die haar moeder zou mishandelen. Via kennissen kwam ze in contact met iemand die de man wel uit de weg kon ruimen. Per sms en msn was er veelvuldig contact, ruim 500 sms’jes. Alle details werden besproken, tot op het moment waarop het moest gebeuren: een avond dat haar moeder niet thuis was en die vriend dus alleen was. Nadat de vrouw 500 euro had overgemaakt als vergoeding voor de moord, werd het de ‘huurmoordenaar’ echter te heet onder de voeten. Hij stapte naar de politie, die de vrouw daarop oppakte.

Gisteren verklaarde de vrouw dat ze de moord ook niet echt had gewild. Dat ze alleen maar alles op zwart op wit wilde hebben om de vriend van haar moeder bang te maken, zodat die haar niet meer zou mishandelen.

Het openbaar ministerie heeft geen vervolging ingesteld tegen de huurmoordenaar.

De rechtbank doet over twee weken uitspraak.