DEN BOSCH (ANP) – Het Openbaar Ministerie (OM) mag door met het vervolgen van elf Chinezen die worden verdacht van onder meer mensensmokkel en moord. Dat heeft het hof maandag besloten.

In het monsterproces (codenaam Raptus) werd het OM eerder door de rechtbank niet-ontvankelijk verklaard. Het OM had volgens de rechtbank een aantal fouten gemaakt, waaronder het achterhouden van informatie over een belangrijke getuige aan de verdediging.

Het OM ging tegen deze beslissing in beroep. De stafzaak, die al jaren sleept, moet nu helemaal worden overgedaan.

Het OM had de rechtbank ook informatie gegeven met het verzoek deze te vernietigen en niet aan de verdediging te geven. Volgens het hof zijn de fouten die het OM maakte niet onherstelbaar. Nu de verdediging inmiddels op de hoogte is van de inhoud van de achtergehouden stukken, kan een eerlijk proces gewoon doorgaan.

De verdediging had gepleit het OM af te straffen. Volgens advocaat Frank van Ardenne heeft het OM de rechtbank willen beïnvloeden door de rechtbank wel en hem geen informatie te verstrekken. ,,Dat moet je niet herstellen, maar afstraffen’’, zo reageerde hij.