BREDA – ,,Ja, daar was ik bij betrokken.’’ ,,Ja, daar had ik ook mee te maken.’’ ,,Ja, bij die ook.’’ In een sneltreinvaart bekende de verdachte van de inbraken bij onder meer de voetbalkantines van Riethoven en EFC Eersel in 2009 en de gewapende overval bij luierwinkel Invera in Udenhout op 11 februari 2010 gisteren voor de rechtbank in Breda.

Tot nu toe had die 24-jarige man uit Goirle altijd ontkend iets met de zaak  te maken te hebben. Hij is de hoofdverdachte, de man ook die tijdens de overval bij de luierwinkel met een pistool dreigde als de kassa niet zou worden opengemaakt. Ook dat bekende de man, die verrassend eerlijk overkwam.

De bekentenissen kwamen binnen 5 minuten nadat de officier van justitie de tenlastelegging had voorgedragen. Vanwaar die ommezwaai ineens, vroeg ook de rechter. De man heeft geleerd in de gevangenis. Daar zit hij een gevangenisstraf uit voor – ook – een gewapende overval op een drankenhandel in Oisterwijk. Hij kreeg 26 maanden celstraf, ondanks dat hij volhield niets met de zaak maken te hebben. Tot gisteren. Ook in die zaak legde hij een bekentenis af.

,,Ik zit nu al heel lang in detentie voor die andere zaak’’, legde hij zijn plotselinge draai uit. ,,Daar heb ik tijd gehad om na te denken. Uiteindelijk moet je je verantwoorden voor je daden. Anders kan je niet verder. Tot nu toe was ik daar alleen niet aan toe gekomen. Pas nu.’’

De andere twee verdachten die gisteren moesten voorkomen, bleven wel onduidelijk over hun rol of zelfs ontkennen. Zoals de inbreker die bij verschillende inbraken in voetbalkantines een flesje Fristi zou hebben leeggedronken en die inclusief dna-materiaal zou hebben achtergelaten.

Tegen de eerste man werd twee jaar geëist. Een ander kreeg 240 uur werkstraf en een voorwaardelijke gevangenisstraf van 5 maanden. De Fristidrinker hoorde drie jaar eisen.