WESTKAPELLE (ANP) – Slechts zo’n 25 van de 2693 inwoners zijn afgekomen op de informatiebijeenkomst voor omwonenden vanwege de zedenzaak in het Zeeuwse Westkapelle. ,,Er werd hier niet zo zwaar aan getild.’’

Die uitspraak van Westkapellenaar Marleen Man in ’t Veld is de gangbare opinie in het dorp. Iedereen wist ervan. ,,Het werd met de mantel der liefde bedekt. Het speelde niet zo.’’ Ook een wat oudere man reageerde vrij nuchter. ,,Het sudderde al zo lang. En hij verkrachtte niet. Niet zoals die in Amsterdam, die Robert M. Die was veel erger.’’

Mensen waren tijdens de bijeenkomst vooral bezig met het imago van Westkapelle. Wim Boogaard, die als jeugdouderling aanwezig was: ,,Het is niet zo dat we niets deden. We zijn er nooit bij geweest. We konden niets bewijzen. We waarschuwden onze kinderen. Ik ben zelf destijds ook gewaarschuwd.’’ ,,Dat was ons veiligheidscordon’’, gaf burgemeester Rob van der Zwaag het een naam, terwijl hij benadrukte dat het misbruik zich uitstrekte tot ver buiten de gemeentegrenzen van Veere, waar Westkapelle onder valt.

Op de bijeenkomst in het dorp was één slachtoffer uit de jaren 60 aanwezig. Die heeft een indrukwekkende verklaring afgelegd, aldus de burgemeester. Voor de strafzaak is die niet van belang. Zijn zaak is verjaard.