BREDA – De nabestaanden van de in oktober 2010 vermoorde taxichauffeur Radj Ramdin moeten ook nadat de verdachten alles konden vertellen blijven gissen naar het waarom van de moord. De drie verdachten zeiden niets over hun motief.

,,Was het de 130 euro die ze meenamen? Was het de iPhone? Of was Radj Ramdin het slachtoffer van een gestoorde Pool die iets in z’n hoofd kreeg?’’, vroeg officier van justitie Paul Emmen zich gisteren hardop af tijdens zijn requisitoir. Geen van de drie wilde echt vertellen wat nu de reden was dat Radj Ramdin dood moest, nadat hij ze in zijn taxi van het station in Tilburg naar een camping in Kaatsheuvel bracht. Of was het de ritprijs van 35 euro die 5 euro hoger was dan eigenlijk was afgesproken? Het was in elk geval één verklaring die gisteren klonk. Maar onwaarschijnlijk.

De strafeisen logen er niet om. Emmen vond wettig en overtuigend bewezen dat ze alledrie wisten wat er gebeurde. Voor alledrie vond hij dus het medeplegen van moord bewezen. Hij eiste 16, 14 en 12 jaar.

De drie verdachten reageerden uiterlijk onbewogen op de forse straffen. Tot teleurstelling van de massaal aanwezige nabestaanden, waaronder de weduwe, de zus en de oudste van Ramdins drie zonen. Die hadden gehoopt gisteren eindelijk te weten te komen wat nu de reden was van de moord. En stilletjes hadden ze gehoopt op een greintje spijt. Tevergeefs.

De belangrijkste verdachte kreeg de hoogste eis te horen. Hij is degene met wie alles aan het rollen kwam. Hij ging in Polen naar de politie om zijn verhaal te doen, waarin hij zei alle zeven of acht schoten zelf te hebben gelost. Via Interpol werd zijn verhaal gelinkt aan dat van de moord op die vrolijke Brabantse taxichauffeur. De 25-jarige man werd naar de Schipholbajes gebracht en daar vertelde hij urenlang over wat hij had gedaan tegen een infiltrant van Justitie. ,,Gelogen, om indruk te maken.’’

Die verklaringen trok hij later weer in, nadat ook zijn medeverdachten waren aangehouden. Hij legde de schuld bij hen en ontkende dat gisteren weer ook. Uiteindelijk reconstrueerde Emmen dat de hoofdverdachte ’s ochtends het plan had opgevat iemand te willen zien sterven en een pistool bij zich stak. Na de taxirit zou die één schot zelf hebben gelost en daarna zou de tweede het pistool hebben leeggeschoten.

Het is aan de rechter om over twee weken te bepalen of dat verhaal klopt. De familie zal daar wellicht geen boodschap aan hebben. Die hadden liever een motief.

Update 12 maart: De twee belangrijkste verdachten kregen 15 jaar cel. De derde werd vrijgesproken van de taximoord, maar werd tot 3 jaar veroordeeld voor een eerdere overvalpoging.