BREDA – Het blijft een raar verhaal. Omwonenden, waaronder de exploitanten van de Moerse Hoeve, hebben geen enkel probleem met de uitbreiding van de veehouderij van het echtpaar Smulders aan de Heibloemstraat. Het mag alleen niet.

Althans, als de gemeente Loon op Zand voet bij stuk houdt. Die wil geen nieuwe milieuvergunning geven aan Smulders. De rechter stelde de gemeente in het gelijk.

Smulders had jaren geleden 103 runderen, maar inmiddels zijn dat er een stuk meer. 173 om precies te zijn. Dat is eigenlijk te veel en dus wil Smulders een nieuwe milieuvergunning. De naastgelegen auberge de Moerse Hoeve vindt dat best.

De gemeente stelt echter – met de wet in de hand – dat er minstens 50 meter moet zitten tussen de plek waar de stank van de dieren de stal uit komt en bijvoorbeeld woningen of restaurants.En tussen de gevels moet ook nog eens 25 meter zitten.

En dat is allebei niet het geval in De Moer. De gemeente geeft geen milieuvergunning en de rechter is het daarmee eens. Smulders mag pas uitbreiden als de gemeente inschikt.