MIDDELBURG (ANP) – De voltallige raad van commissarissen van het energiebedrijf Delta moet worden ontslagen. Dat eist de SP via een motie die de partij vrijdag in stemming brengt tijdens de vergadering van Provinciale Staten in Middelburg.

Aanleiding voor het ontslag is de vertrekvergoeding van de voormalige directeur van Delta, Peter Boerma. Die kreeg nadat hij eind 2011 opstapte nog ongeveer 760.000 euro mee. De SP stelt dat de commissarissen daarmee akkoord gingen en dat die vergoeding niet volgens de regels was.

De Raad van Commissarissen zou geen rekening hebben gehouden met de zogenaamde Nederlandse Corporate Governance Code, een gedragscode voor onder meer bestuurders en commissarissen. Daarin staat een norm van maximaal een jaarsalaris. Dat was in 2010 378.261 euro.

Volgens de SP heeft de Raad van Commissarissen niet kritisch genoeg en onvoldoende onafhankelijk van de directie gewerkt. Boerma stapte op nadat duidelijk werd dat Delta niet meer verder kon met haar plannen voor een tweede kerncentrale.