BREDA – ,,Er is door het slaapkamerraam van mijn zoontje geschoten.’’ Ineengekrompen, met haar handen onder de zitting en huilend vertelde de 36-jarige Waalwijkse over hoe zwaar het gezin het heeft. Samen met haar partner stond ze gisteren in Breda terecht voor onder meer het houden van een amfetaminelab in Waalwijk.

,,Ik durf niet meer met mijn kinderen over straat’’, zei de 44-jarige Waalwijker toen hem werd gevraagd hoe ernstig de bedreigingen nog zijn. ,,Als dit achter de rug is moeten we misschien weg en dan maar van 1500 euro in de maand leven’’, doelde hij op een mogelijke emigratie. Het amfetaminelab in de Tuinstraat in Waalwijk, dat op 6 februari vorig jaar werd opgerold, was hij begonnen om aan geld te komen. Veel geld, 300.000 euro. Het leek hem de beste manier om snel aan centen te komen, zo verklaarde hij gisteren tegen de rechter.

De man wordt het leiden van een criminele organisatie tenlastegelegd. De Waalwijker zou de baas zijn over twee andere verdachten, die vandaag nog terechtstaan: een loopjongen en de laborant. Zijn vrouw werd in eerste instantie ook deelname aan een criminele organisatie tenlastegelegd, maar haar rol zou volgens de officier van justitie te beperkt zijn.

De man wordt verdacht  van het maken en verhandelen van amfetamine, maar ook van wapenbezit. Alleen ontkende de man te weten van het pistool dat in hun huis aan de Nieuwe Zeine werd gevonden. Toen barstte de vrouw in huilen uit. Zo erg dat de zitting werd geschorst. Daarna kwam ze met haar schokkende verklaring. ,,Hij wist niets van het pistool. Dat heb ik aangeschaft nadat werd gedreigd dat mijn zoontje iets zou worden aangedaan. Er is door het slaapkamerraam van mijn zoontje geschoten. Ik heb het nooit eerder durven verklaren, omdat ik bang was voor de mogelijke gevolgen.’’

Het gezin van de ondernemer stond en staat onder zware druk. Hoe de schuld van drie ton werd opgebouwd zeiden ze niet. Niet uit te sluiten valt dat dat ook door de amfetamine komt. Hoewel het stel ontkent eerder dan februari vorig jaar met drugs bezig te zijn geweest, heeft justitie aanwijzingen dat ze in elk geval al sinds juni 2010 daarmee bezig waren. Misschien zelfs veel eerder, omdat volgens de officier de witwaspraktijken van de vrouw al in 2006 begonnen.

Een kopstuk van de zogenaamde York-bende, die in de jaren 90 grootschalig xtc produceerde en exporteerde, dook ook in het onderzoek naar de Waalwijkers op. Hij zou drugs in bezit hebben, die afkomstig was uit de Tuinstraat. Hij werd hier in februari al voor veroordeeld tot 4 jaar cel.

Tegen de vrouw eiste officier van justitie Koert van Damme 240 uur werkstraf en zes maanden voorwaardelijk  vanwege witwassen. De man moet van Van Damme 6 jaar achter de tralies. Vandaag zitten nog twee verdachten van de organisatie voor de rechter.

De rechter doet op 4 juni uitspraak.