BREDA – De 44-jarige leider van de drugsbende waarvan in februari vorig jaar in de Tuinstraat in Waalwijk een amfetaminelab werd opgerold moet vijf jaar zitten. De 26-jarige laborant kreeg gisteren van de rechtbank in Breda de helft van die straf.

De loopjongen van 35 kreeg 3 jaar, waarvan 1 voorwaardelijk en de vrouw van de leider een half jaar voorwaardelijk en een werkstraf van 240 uur. Zij maakte zich schuldig aan het witwassen van het geld dat haar man verdiende.

De groep ging professsioneel te werk, een criminele organisatie vond ook de rechtbank. De laborant vloog enkele malen op en neer naar China om daar het productieproces van amfetaminen te leren. Ook werd via zijn oom geregeld dat er 47 vaten, zo’n 1700 kilo, BMK van Hong Kong naar België werden geëxporteerd. BMK is een van de hoofdgrondstoffen voor amfetaminen. Die oom kreeg gister 2 jaar, maar zit in China, waarmee Nederland geenuitleveringsverdrag heeft, vanwege de mensenrechten aldaar.

De drugs werden gemaakt in een groot laboratorium in de Tuinstraat. Toen de politie op 6 februari binnenviel is ze uren bezig geweest met het ontmantelen van de loods.

De groep had hecht contact met de rechterhand van de baas van de West-Brabantse York-bende. Die groep verdiende in de jaren 90 tientallen miljoenen met de export van xtc. Zes jaar geleden kwam de man weer vrij. De loopjongen uit Heusden zou veelvuldig contact hebben gehad met de York-onderbaas. Volgens hemzelf was dat vanwege de aanschaf van een jacuzzi van de Waalwijkse drugsbaas. De contacten tussen de loopjongen en de 46-jarige West-Brabander zouden volgens het OM alleen maar hebben plaatsgevonden om de 44-jarige Waalwijker uit de wind te houden. Daardoor zou justitie hem niet in het oog kunnen krijgen.

Op zich had justitie ook nog geen lucht gekregen van de contacten tussen de twee. Via anonieme tips kwam justitie op het spoor van het lab aan de Tuinstraat en de handel tussen Hong Kong en Zeebrugge. In het onderzoek dat volgde was de York-baas slechts bijvangst, toevallig ook gevonden. In een loods van hem in Rijsbergen werden honderden liters grondstoffen voor drugs gevonden. Hij werd daarom in februari opnieuw veroordeeld tot 4 jaar cel.

De veroordeelden hebben twee weken om eventueel in hoger beroep te gaan tegen hun straffen.