BREDA – In een Midden-Brabantse drugszaak tegen dertien mensen heeft zich op de valreep een nieuwe getuige gemeld bij het Openbaar Ministerie (OM). Het OM houdt nog stil wie de getuige is. De persoon verklaart belastend tegen de groep waarin enkele leden zitten van de door geweld in opspraak geraakte motorclub Satudarah.

De getuige kwam wel met nuttige informatie, leek het gisteren in de rechtbank van Breda waar de partijen bijeen kwamen voor een niet-inhoudelijke behandeling van de zaak. Wat voor informatie precies wilde officier van justitie Struik nog niet vertellen.

Wel zou het te maken hebben met de beschuldiging dat de dertien te maken zouden hebben met een criminele organisatie. Het zou dan met name gaan om de rol van een 42-jarige Litouwer.  Struik: ,,Ik kan niet uitsluiten dat zijn verklaringen van belang gaan zijn voor alle verdachten in deze zaak. Dit kan leiden tot het horen van nog meer getuigen.’’ In elk geval 42 getuigen moeten nog worden gehoord bij de rechter-commissaris. Doorvragen door onder andere Satudarah-advocaat Erik Thomas leidde in elk geval tot het antwoord dat er met de getuige verder geen deals met de getuige zijn gesloten.

Naast een nieuwe getuige zei Struik dat er mogelijk ook nog andere verdachten worden toegevoegd in de zaak. Dat kon hij alleen nog niet met zekerheid zeggen. ,,Ik hoop over een week of drie.’’

De verdachten worden onder meer verdacht de productie en handel in amfetamine en witwassen. Zo zou onder meer een tas met 10.000 xtc-pillen vanuit Tilburg naar Jakarta zijn gestuurd. De meesten werden op 30 november opgepakt, tijdens een actie waarbij in het hele land zo’n 500 agenten waren betrokken. Daarbij werd in Tilburg in een bedrijfspand aan de Bisschop Zwijssenstraat een geladen raketwerper gevonden en 7,6 kilo speed. Onder meer het clubhuis van Satudarah-Tilburg werd onderzocht. Een van de verdachten werd op de A2 bij Vianen aangehouden, waarbij assistentie was van een politiehelikopter. De andere verdachten werden gearresteerd in Tilburg, Weert, Einhoven, Breda en Dongen.

De officier van justitie wilde, ondanks verschillende verzoeken van advocaten tot opheffen van de voorlopige hechtenis, niet dat verdachten weer op straat komen. Met name de verdachten die lid zijn van de motorclub Satudarah niet, zo leek hij te zeggen. ,,Van de club gaat een zekere intimiderende invloed uit. Of dat nu gewild is of ongewild.’’ Hij impliceerde dat leden van de motorclub het onderzoek door dat imago kunnen beïnvloeden door getuigen op te zoeken.

Waarschijnlijk op 15 november volgt een regiezitting. Daarin kunnen het OM en de verdediging nog aanvullende onderzoekswensen doen. De uiteindelijke inhoudelijke behandeling van de zaak is wellicht pas eind 2013.