DEN BOSCH – Supporters van FC Den Bosch hebben voor de zoveelste keer in korte tijd hun club te schande gemaakt. Dinsdag gebeurde dat met oerwoudgeluiden richting de zwarte AZ-spits Jozy Altidore. Het incident staat niet op zichzelf. FC Den Bosch staat echter bijna machteloos, supporters zijn aan de beurt.

Directeur Peter Bijvelds van FC Den Bosch benadrukte gisteren terecht dat het om een kleine groep mensen gaat die het voor heel veel Den Bosch-supporters versjteren. Hij zei er alles aan te doen om de mensen het stadion uit te krijgen, maar de afgelopen weken blijkt dat bijzonder lastig.

Zeven relsupporters van FC Den Bosch stonden deze maand voor de strafrechter in de rechtbank in Breda. Dat lijkt niet alleen een klein clubje, het is een klein clubje, gezien de vele tientallen stadionverboden die de club de laatste jaren heeft opgelegd. En de echte relschoppers ontspringen de dans.

Vooral de vier supporters die drie weken geleden voor de politierechter verschenen, maakten dat duidelijk. En ook voetbalofficier van justitie Yolanda van Setten gaf het toen toe. ,,Misschien staan hier niet de echte grote boosdoeners’’, zei ze in een zaak waarin supporters van Den Bosch terechtstonden, omdat ze een horecastand in het stadion van Willem II in de fik staken, de keet plunderden en zelfs een koelkast naar beneden gooiden.

Bijvelds schermde gisteren bij verschillende media met de camera’s in Stadion De Vliert. Maar wat doet een camera als er mensen het stadion binnenkomen die zelfs in de zomer met mutsen, sjaals en dikke jassen het stadion van Willem II binnenkomen. Alleen maar om hun gezicht te kunnen beschermen als er rellen zijn.

De vier toen kregen van de KNVB en van de rechter een stadionverbod. Maar de rechter vond een meldplicht een te grote inbreuk op de privacy. Gisteren zei een hoofdschuddende Van Setten dat het OM dat totaal niet begrijpt en dat ze in hoger beroep is gegaan. Verschillende reportages eind vorig jaar bij het tv-programma Pownews toonden namelijk ook aan dat een stadionverbod een sof is. Iedereen met een beetje kwade wil kan daarmee alsnog het stadion in.

Twee weken geleden werden twee supporters van Den Bosch ook nog eens veroordeeld vanwege rellen bij een wedstrijd tussen PSV en RKC Waalwijk. Justitie uitte toen haar vermoedens dat hoewel niet bewezen er mogelijk gewoon was afgesproken om te gaan rellen.

Camera’s alleen zijn dus geen oplossing voor het probleem in De Vliert. Een stadionverbod lijkt een stevige maatregel, maar dat geldt slechts in theorie. De asgrauwe dinsdagavond deze week staat niet op zichzelf. Den Bosch heeft een serieus supportersprobleem. Dat moet worden opgelost vanuit de supporters zelf. Die moeten gaan wijzen en met namen komen van mensen die totaal onherkenbaar in een stadion zitten.