BREDA – Ongeveer 17 uur aan beeldopnames van politieverhoren van met name een 43-jarige Tilburger zijn bijna waardeloos, doordat het geluid ervan niet is opgenomen. Dat bleek donderdag in de rechtbank in Breda. De Tilburger is de belangrijkste getuige in een drugsproces dat draait om een Tilburgse familie, van wie er vijf verdachte zijn.

De familieleden en hun medeverdachten zouden een criminele organisatie hebben gevormd die zich bezighield met teelt van en handel in hennep. De meesten werden in augustus gepakt tijdens een grootscheepse actie. Onder meer in 12 huizen en 3 garages in Tilburg zocht de politie naar drugs en geld. Er werd in totaal bijna 1,5 miljoen euro cash gevonden.

De dvd’s met verhoren van de getuige, die ook verdachte is in de zaak, kwamen afgelopen vrijdag ten langen leste beschikbaar voor de advocaten, maar hadden eigenlijk al veel eerder bij de verdediging moeten zijn. Het Openbaar Ministerie (OM) had echter lang nodig om te kijken of het toch nog aan het geluid kon komen van de verhoren. Officier van justitie Lucas van Delft: ,,Dit is wel een heel knullige reden. Het was zeker niet de bedoeling te talmen met het verstrekken ervan.’’

Advocaat Erik Thomas reageerde furieus. Hij wil dat liplezers gaan kijken wat er is gezegd bij de verhoren. Ook advocaten Gerwin van Doveren, Geoffrey Woodrow en Bert de Rooij sloten zich daarbij aan. Volgens het OM is een liplezer niet nodig. Alle verhoren zijn wel uitgeschreven, maar advocaten hadden de kritiek dat niet altijd volledig is gebeurd. De rechtbank gaat bepalen of de liplezer nodig is. Dat zal niet eerder zijn dan volgende week vrijdag.

Justitie beloofde wel mee te zullen werken aan een nieuw verhoor van de Tilburger. Dat zal mogelijk gebeuren op een beveiligde locatie.

Deze week is er een zogenoemde regiezitting, waarin besproken wordt wat er nog aan onderzoek moet gebeuren. Duidelijk werd dat op z’n vroegst pas volgend jaar eventuele straffen zullen worden opgelegd.

Mede omdat dat nog zo lang duurt, deden de advocaten van de vier verdachten die nog vastzitten -drie van één familie – het verzoek hun cliënten vrij te laten. De rechtbank doet hierover pas maandag uitspraak.