BREDA – ,,We zijn de spelletjes van justitie zat.’’ Met die woorden begon advocate Marielle van Essen vrijdag in de rechtbank een betoog waarmee ze het Openbaar Ministerie (OM) in een wel heel kwaad daglicht zette. Ze vertelde hoe de verklaringen van haar 43-jarige Tilburgse cliënt door misleiding door de politie tot stand kwamen.

De verklaringen van de Tilburger vormen de basis onder de strafzaak tegen een mogelijke hennepbende rondom een Tilburgse familie. Die werd, nadat de 43-jarige Tilburger in april en mei bij de politie verklaringen had afgelegd, in augustus opgerold. De politie hield uiteindelijk ongeveer 25 verdachten aan en vond onder meer honderd kilo henneptoppen en bijna 1,5 miljoen euro aan contant geld.

Officier van justitie Lucas van Delft kon vrijdag nog niet reageren. Dat komt woensdag in een ingelaste zitting. De raadsvrouw wil nu dat de verklaringen van de Tilburger onrechtmatig verklaard worden. ,,Zonder de verklaringen van mijn cliënt is er niet eens een zaak’’, voegde ze eraan toe. Ook een medewerker van het OM bevestigde vrijdag dat de verklaringen de basis onder de zaak vormen.

De getuige, die zelf ook verdachte is en met het verhaal ook zichzelf belast, is volgens Van Essen bescherming beloofd door de politie. Twee keer. ,,Wij zullen wel voor je zorgen’’, zou de Criminele Inlichtingen Eenheid hebben gezegd. Van Essen: ,,Ze vertelden hem: ‘Je moet wel alles vertellen, alleen dan kun je een nieuw leven elders krijgen.’ Daarop is mijn cliënt uren, dagen gaan verklaren. In totaal 120 uur aan verklaringen. Alles. Over vrienden, over iedereen.’’ Als hij die deal wilde, moest hij die verklaringen nog een keer afleggen, maar dan bij de tactische recherche, aldus Van Essen.

Maar nadat alle verklaringen waren afgenomen en de verdachten gepakt, bleek volgens de advocate niets meer van een deal. Ze schetste een gesprek met een officier van justitie waarin om een getuigenbeschermingsprogramma is gevraagd. ,,De officier zei dat mijn cliënt daar niet geschikt voor was. ‘Dat moet je ook niet willen’, werd gezegd.’’

De vrouw en kinderen van de Tilburger zitten op een geheime locatie. De Tilburger zelf zit in de gevangenis in isolatie, al bijna een jaar. Eens in de maand ziet hij anderhalf uur zijn vrouw en kinderen. ,,Terwijl zonder hem de politie die anderhalf miljoen euro nooit had gevonden’’, zei van Essen.

Van Essen verzocht de rechtbank de Tilburger vrij te laten. Hoe het dan verder moet is ongewis, maar volgens de advocate moet de overheid vanaf dan voor bescherming zorgen, zodat de Tilburger geen gevaar loopt door acties van de overige verdachten of anders betrokkenen bij de mogelijke drugsbende.