Een ex-bedrijfsleider uit de Tilburgse wiethandel heeft bij de recherche Jan en alleman uit het wereldje verlinkt.

TILBURG/BREDA – De vele henneptelers in Tilburg krijgen bij hun praktijken hulp van medewerkers van het Brabants Afval Team (BAT), makelaars, advocaten, een politieman en zelfs een bankdirecteur.

Dat beeld heeft een criminele getuige geschetst bij de politie. Het Brabants Dagblad heeft inzage gehad in het strafdossier met verslagen van 120 uur aan verhoren van deze 44-jarige Tilburger.

De man zei tien jaar bedrijfsleider te zijn geweest in de henneporganisatie van een Tilburgse familie. Hij staat daardoor zelf ook onder verdenking van deelname aan een criminele organisatie in de teelt en handel van drugs.

De getuige stond met zijn verklaringen onder meer aan de basis van het oppakken van deze Tilburgse familie tijdens een grote politieactie in augustus vorig jaar en de arrestatie van twee makelaars tijdens een actie op 22 mei.

Saillant in de getuigenis is de rol van de BAT-medewerkers. Zij tipten telers dat ruimingen ophanden waren en knepen een oogje toe bij het dumpen van afval op de milieustraat.

De criminele getuige kwam daar zelf soms tot twintig keer per week, zo verklaart hij. In ruil voor fooien van 20 of 50 euro keken BAT-medewerkers de andere kant op. Het BAT assisteert de politie vaak bij ruimingen. ,,Dan vertelden ze welke wijk aan de beurt kwam en later bleek die informatie vaak te kloppen.’’

In zijn verklaringen geeft de criminele getuige inzicht in de betrokkenheid van de bovenwereld en schetst de wijde vertakkingen van de Tilburgse hennepteelt.

Volgens de man zijn in de stad 1900 mensen bezig met hennepzaken, dat is bijna één op de honderd Tilburgers. Het gaat om telers, knippers, makelaars, handelaren, witwassers en verhuurders en eigenaars van panden. De getuige in het strafdossier: ,,In Tilburg wordt per dag 4000 kilo verse wiet te koop aangeboden.”