Gemeente Tilburg niet ingelicht over mogelijke omkoping BAT-medewerkers. „We zeggen niet dat het niet gebeurt.”

TILBURG –  De gemeente Tilburg is door justitie niet geïnformeerd over mogelijke omkoping van BAT-medewerkers, die huisvuil ophalen. Dat zegt een woordvoerder in reactie op de verklaringen die de 44-jarige criminele getuige bij justitie heeft neergelegd.

„Enige tijd geleden hebben we wel een uitzendkracht ontslagen die zelf een hennepkwekerij had, maar dat is vóór deze getuigenis geweest. Wij hebben verder geen signalen in die richting, wat overigens niet betekent dat het er niet is. Je hebt immers te maken met financiële verleidingen.”

De gemeente zegt hierop wel uitermate gespitst te zijn, met name bij bedrijfsonderdelen die te maken hebben met de hennephandel.

Overigens is het BAT sinds 1 juli van dit jaar niet meer betrokken bij het leeghalen van hennepkwekerijen. Via openbare aanbesteding zijn alle ruimingen in heel Zuid-Nederland in handen gekomen van een bedrijf in Eindhoven.

De criminele getuige stapte naar de politie toen hij werd bedreigd door het hoofd van de familie die de spil lijkt in een bende van dik twintig verdachten. De man zag geen andere uitweg nadat hij van het hoofd van de familie de schuld had gekregen van een leeggeroofde kwekerij in Etten-Leur.

Via de politie kwam de toenmalige bedrijfsleider bij de criminele inlichtingen eenheid, die hem een deal zou hebben aangeboden: in ruil voor zijn verklaringen mocht hij met zijn gezin elders een nieuw leven opbouwen. Daar kwam deze dienst twee weken later op terug omdat ‘er te weinig lag’.

Als hij die deal wilde zou hij de verklaringen nogmaals moeten afleggen, zo liet zijn advocate weten, bij de tactische recherche. Een andere afdeling van de politie, waarbij hij niet meer anoniem zijn verhaal kon doen.

Daar heeft hij vervolgens opnieuw alles en iedereen met naam en toenaam genoemd. Hij kon moeilijk anders. De politie had het hoofd van de familie immers al laten weten dat die op moest houden met bedreigingen aan het adres van de man. Die wist dus dat zijn bedrijfsleider bij de politie aan tafel zat.

Hoe waardevol de omvangrijke getuigenis is, staat nog te bezien. De advocaten van de verlinkte verdachten deden en doen er alles aan om de verklaringen van de man in twijfel te trekken. Hij zou onbetrouwbaar zijn en vooral zijn eigen straatje willen schoonvegen.

Het openbaar ministerie heeft de raadslieden zelf een extra argument in handen gespeeld door opzichtig te blunderen. Alle verhoren van de man werden opgenomen, maar van zeventien van de 120 uur ontbreekt beeld en/of geluid.

Van alle gesprekken zijn wel verslagen gemaakt, maar de advocaten betwijfelen of dat volledig is gebeurd. De gesprekken vonden plaats op vijf politiebureaus elders in het land.

De getuige zelf heeft, gesteund door advocate Marielle van Essen, inmiddels een terugtrekkende beweging gemaakt. Nadat duidelijk werd dat hij hulp bij ‘een nieuw leven met een andere identiteit’ kon vergeten, gaf hij aan zich verder op zijn zwijgrecht te beroepen.